Передплата 2024 «Добрий господар»

Найдорожчий пай в Україні - у Сокільниках: понад 5 мільйонів гривень за 0,94 га

Найдешевші — у Сумській, Херсонській, Чернігівській, Запорізькій, Луганській областях, де за гектар паю пропонують 24−27 тисяч гривень

За інформацією Держгеокадастру, в Україні продано найдорожчий земельний пай за весь період ринку землі - 5 мільйонів гривень за 0,94 га. Такий ласий шматок паю вдалося реалізувати у Львівській області, а саме у Сокільниках (на об'їзній дорозі зі Львова).

Про це повідомила для «ВЗ» заступниця начальника управління, начальниця відділу розвитку аграрної інфраструктури, земельних відносин департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної військової адміністрації Тетяна Борушок.

«Ця ділянка — найдорожчий пай в Україні, — каже пані Тетяна. — Її придбав громадянин України, адже сьогодні лише громадянам України дозволено купувати такі земельні ділянки сільськогосподарського призначення, іноземцям заборонено купувати паї. Ця найдорожча ділянка в Україні призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Припускаю, що причиною такої високої ціни паю у Сокільниках може бути її зручне розміщення. Та й жителі заходу України значно краще поінформовані про особливості ринку землі (за прикладом продажу землі у Польщі). Ми знаємо, що, наприклад, у Польщі ціна гектара землі з роками лише зростала».

Станом на кінець серпня, на Львівщині продано 842 земельних паїв площею 1 тисяча 122 га. Середня вартість гектара паю — 75,8 тисяч гривень (після вторгнення рф паї в регіоні поступово почали дешевшати, до війни гектар паю коштував понад 90 тисяч гривень).

«Львівщина — друга в Україні (після Київської області) за середньою вартістю проданих паїв, — каже Тетяна Борушок. — Але наша область шоста у рейтингу (з кінця) за площею та темпами продажу земельних ділянок-паїв. Тому можемо говорити, що ринок землі у Львівській області є доволі виважений та неспішний. Для порівняння, у Київській області гектар паю коштує 133,57 тисяч гривень. Через війну паї подешевшали в усіх областях України. Думаю, така тенденція — не довготривалий процес. Війна завершиться нашою перемогою і ціна на землю зростатиме».

Найдешевші паї в Україні — переважно в окупованих регіонах, прилеглих до них, або в тих регіонах, що знаходяться територіально близько до рф: у Сумській області - 24,36 тисяч гривень за га, Херсонській — 24,92 тисячі гривень, Чернігівській — 25,25 тисяч гривень, Луганській області — 27,61 тисяч гривень, Донецькій — 28,68 тисяч гривень. В середньому по Україні, каже чиновниця Борушок, гектар паю вартує майже 44 тисячі гривень.

«Регіони з найактивнішим ринком землі і з найбільшою площею проданих земельних паїв — це Харківська, Херсонська, Дніпропетровська, Кіровоградська, Полтавська, області, — зазначає Тетяна Борушок. — Йдеться про весь період ринку землі — з липня 2021 року. Із запровадженням воєнного стану деякі регіони України продають значно менше паїв. Якщо за один місяць (з січня по лютий) у Харківській області було продано 850 паїв, то за серпень у Харківській області продалось лише 14 паїв, а за весь воєнний період лише 224 земельних ділянки паї. Але тенденція така — області, які до війни найбільше продавали сільськогосподарські землі є досі у фаворитах».

Схожі новини