Передплата 2024 «Добрий господар»

Запорізьку АЕС повністю вимкнули, — «Енергоатом»

  • 11.09.2022, 08:45
  • 761

Уночі вимкнули шостий енергоблок. Триває підготовка до його розхолодження

Запорізька АЕС. Фото: Associated Press
Запорізька АЕС. Фото: Associated Press

Про це повідомив «Енергоатом».

"Сьогодні, 11 вересня 2022 року, вночі, о 03:41 енергоблок № 6 ЗАЕС відімкнули від енергомережі. Триває підготовка до його розхолодження та переведення у холодний стан", — йдеться у повідомленні.

Останні три доби 6-й енергоблок працював в режимі острова, заживлюючи лише власні потреби ЗАЕС на критично низькому рівні потужності (від 114 до 140 МВт), оскільки через російські обстріли були пошкоджені всі лінії зв‘язку Запорізької АЕС з енергосистемою України.

10 вересня після поновлення працездатності однієї із цих ліній зв’язку електроживлення власних потреб ЗАЕС стало можливим від енергосистеми України. Відтак ухвалили рішення про вимкнення енергоблока № 6 і переведення його в найбільш безпечний стан — холодний зупин, пояснили в «Енергоатомі».

Під час повторного пошкодження ліній зв‘язку з енергосистемою, а ризик цього є великим, живлення власних потреб ЗАЕС відбуватиметься від дизель-генераторів, термін роботи яких обмежений технологічним ресурсом і обсягами наявного дизельного пального.

НАЕК «Енергоатом» здійснює всі можливі заходи, щоб організувати постачання на ЗАЕС додаткових партій дизельного пального, вказано у повідомленні.

«Для недопущення аварійної ситуації на станції необхідно припинити рашистські обстріли ліній зв‘язку ЗАЕС з енергосистемою та створити навколо неї демілітаризовану зону», — повідомили в «Енергоатомі».

Після цього лінії зв‘язку можна буде відремонтувати, забезпечити включення і подальшу безпечну роботу ЗАЕС.

Схожі новини