Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Європа має якнайшвидше відмовитися від російського газу задля глобальної безпеки, — Порошенко

  • 07.09.2022, 18:35
  • 574

Європа має позбутися енергетичної залежності від росії

Фото із сайту "Європейська Солідарність"
Фото із сайту "Європейська Солідарність"

Про це сказав Петро Порошенко в ефірі телеканалу France 24.

«Щодо європейської енергетичної політики, ми всі маємо розуміти, що путін використовує енергоресурси як зброю. росія використовує її або для шантажу, або для нападу — і щодо України, і Європи, і світу. Переконаний у тому, що і світ, і Європа стають дедалі менш залежними від російських газу та нафти. І чим швидше це станеться, тим краще», — зауважив п’ятий Президент.

«Я маю право про це говорити, адже коли я був президентом України, ми менш ніж за рік у схожій ситуації повністю відмовилися від закупівель російського газу та російських енергоресурсів. Це відбувалося ще у 2015 році. І протягом наступних пʼяти років ми змогли вижити без російського газу. Таким чином ми позбулися будь-яких шантажів, до яких як правило вдається путін, щодо нібито крадіжок газу та електроенергії Україною. І тепер цей досвід підтверджує, що чим швидше ви припиняєте купувати російські енергоресурси, тим краще буде не лише для енергетичної безпеки, а й для всієї системи безпеки», — наголосив Порошенко.

«Вам слід розуміти, що ви не просто допомагаєте нам у нашій протидії путіну. Ви як Європа інвестуєте у свою власну безпеку, включно з енергетичною безпекою. Навіть зростання тарифів, чи додаткові кроки щодо диверсифікації енергоджерел, чи відмова від їх отримання з росії - все це є інвестицією у вашу власну безпеку», — пояснив Петро Порошенко.

Він звернувся до європейців:

«Припиніть фінансувати цього божевільного маніяка, яким є путін. Адже кожна сплачена вами копійка використовується путіним проти кожного — і в Італії, і у Франції чи Великій Британії. І чим швидше італійці, французи, британці чи будь-яка інша держава в Європі це зрозуміє, тим більш безпечною буде і вся Європа. Адже Україна є частиною Європи, і я пишаюся тим, що зараз Україна має статус кандидата на членство в Європейському Союзі. Політика енергетичної безпеки є частиною і нашої власної безпеки», — резюмує Порошенко.

Схожі новини