Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У громадських місцях Львова запровадять масковий режим

Про це та інші особливості нової хвилі коронавірусу розповіла на брифінгу головний медик Львова Леся Кобецька

Невдовзі у громадських місцях Львова запровадять масковий режим. Фото ілюстративне з сайту pexels
Невдовзі у громадських місцях Львова запровадять масковий режим. Фото ілюстративне з сайту pexels

Львів увійшов у осінню хвилю коронавірусу, в лікарнях перебувають пацієнти зі штамом «Омікрон», який постійно мутує. Попередні осінні хвилі коронавірусу були значно важчими (насамперед для медиків, які втомлювалися від напливу хворих). Тенденція нової хвилі — на лікарняні ліжка потрапляють здебільшого не вакциновані пацієнти. Невдовзі у громадських місцях Львова запровадять масковий режим. На засіданні міського штабу протидії коронавірусу вирішили, що інші обмежувальні заходи будуть обговорювати пізніше, бо наразі ситуація із захворюванням не надто критична.

Про це 6 вересня повідомила на брифінгу начальниця управління охорони здоров’я Львівської міської ради Леся Кобецька.

«Коронавірус після літньої паузи знову нагадав про себе, — наголошує чиновниця. — З початку серпня відчуваємо збільшення кількості хворих. На початку серпня — 16 пацієнтів (в лікарнях), ще через тиждень — 36, і ще через кілька днів — 76. Згодом цифра становила 122 пацієнти, які перебували на стаціонарному лікуванні з діагнозом коронавірус. Це пацієнти середньої важкості. Щодо пацієнтів, які лікуються амбулаторно та стаціонарно, маємо 900 осіб, які перехворіли на коронавірус. Вони мали легку форму хвороби, помірні симптоми. Ковід проходить, як простудні захворювання, але він більш підступний у тому, що може ускладнити ті супутні захворювання, які має пацієнт».

За словами Лесі Кобецької, попередні осінні хвилі коронавірусу були значно важчими, ніж цього року. Медичні працівники більше втомлювалися, було і більше смертей.

Про нову вакцину проти ковіду

«У цій новій хвилі коронавірусу легший перебіг хвороби, — каже пані Кобецька. — Маємо 15 смертей від ускладнень від коронавірусу. Половина пацієнтів були не вакциновані. Зокрема, не мали бустерної дози, яку рекомендує МОЗ. Від вакцинації організм виробляє антитіла, які захищають від коронавірусної хвороби, або хвороба протікає значно легше. Закликаю вакцинуватися! Єдиний порятунок — вакцина. У Львові також є вакцина Johnson & Johnson від бельгійської компанії. Це хороша вакцина, яку також застосовують у Європі. До Львова її завезли місяць тому, рекомендую нею вакцинуватися, якщо потрібно бустерна доза.

Запаси вакцини Pfizer у львівських закладах щеплення завершуються. Леся Кобецька запевняє, через десять днів місто отримає нову партію цієї вакцини. Немає вакцини Moderna.

70% львів'ян отримали першу дозу, 67% - дві дози. Перший бустер отримали 8%, другий бустер отримали лише 240 осіб. «Можемо позбутися коронавірусу лише тоді, коли повністю отримаємо усі вакцини», — наголошує Леся Кобецька.

Про пункти вакцинації та нововведення щеплення

«Торік ми широко розгорнули додаткові центри вакцинації, зокрема у торгових центрах, що дозволило вакцинувати велику кількість охочих, — продовжує розмову чиновниця. — Зараз при поліклініках Львова працюють стаціонарні пункти, де можна вакцинуватися — у кожному районі. Думаю, зараз недоцільно відкривати центральні пункти вакцинації, бо триває воєнний стан. У кожному районі доступні поліклініки».

Про лікування переселенців

«Лікуємо коронавірус також в переселенців, які мешкають у Львові в модульних містечках, — каже чиновниця. — Закликаємо їх укладати декларації з нашими сімейними лікарнями, але не відмовляємо в допомозі, коли не мають тієї декларації. Знаємо, що такі люди потребують не лише лікування від коронавірусу, а й психологічної допомоги. При кожній поліклініці Львова відкриємо до кінця року центри ментального здоров’я, допомагатимемо переселенцям».

Схожі новини