Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Перший житловий будинок для переселенців на Львівщині!

На будівництво «витратили» 52 дні та 15 годин

Кошторисна вартість проєкту – 25 млн грн. Фото Дрогобицької міської ради
Кошторисна вартість проєкту – 25 млн грн. Фото Дрогобицької міської ради

Близько 12 тис. внутрішньо переміщених осіб проживає сьогодні на території Дрогобицької ОТГ. Значна частина з них, як визнали під час недавно проведеного опитування, ніколи вже не повернеться до своїх домівок: все втратили. І житла позбулись, і рідних. Близько 6,5 тис. переселенців виказали бажання назавжди залишитись у Дрогобичі

Як допомогти?

Що найперше слід зробити, аби наші співвітчизники якомога швидше до нових реалій адаптувались? Аби згасав біль, менше суму в їхніх очах залишалось? У Дрогобичі вирішили, що починати слід із найважчого — будівництва житла для переселенців. У місті, як поінформував нас міський голова Тарас Кучма, затверджено окрему програму, реалізація якої дозволить розв’язати житлові проблеми наших співвітчизників. У рекордно стислі терміни на вулиці Пилипа Орлика планують звести новий житловий мікрорайон.

Це, звісно, добре. Але далеко не завжди гарні задуми увінчуються реальними справами. Ніхто не знає, чи справді вдасться побудувати містечко для переміщених осіб. Мабуть, тому у Дрогобичі, не відкладаючи справу до довгої шухляди, відразу ж почали демонструвати, що здатні виконувати взяті на себе зобов’язання.

Першим серйозним підтвердженням дієздатності тих, хто відповідальний за реалізацію нового житлового проєкту, стало недавнє новосілля у Стебнику. У місті калійників, яке входить до складу Дрогобицької ОТГ, завершено реконструкцію колишнього приміщення одного із професійно-технічних училищ на вулиці Андрія Мельника. Будівельні роботи виконала компанія «Еко-Тепло». Із своєю місією генпідрядник впорався на «відмінно». У цьому мали змогу пересвідчитись всі: і щасливі новосели, які вселились у 28 двокімнатних і чотири однокімнатних квартири, і, звісно, усі присутні.

Як зазначив на церемонії вручення ключів від нових осель голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький, новозбудований у Стебнику будинок для переселенців — перший такого роду на Львівщині. Як і всі, очільник Львівщини радий за тих, хто, як сподівається, отримавши у Стебнику житло, повернув собі бодай частинку колишнього домашнього затишку та відтепер краще, захищенішим почуватиметься. У Дрогобицькій ОТГ спромоглися на маленьке диво. Будинок, як свого часу обіцяв голова Дрогобицької міськради Тарас Кучма, зробили до початку осені. Пішло на це 52 дні та 15 годин. Донедавна занедбаний, закинутий «об'єкт» трансформувався у дуже симпатичну сучасну будівлю. Із утепленим фасадом та новою покрівлею, реконструйованим житловим простором. Кожна з квартир складається не тільки із житлових кімнат, а й «дообладнана» кухнею та санвузлом. Вселені до нових помешкань жильці не можуть нарадуватися. На момент, коли писалися ці рядки, ще не всіх забезпечили кухонним гарнітуром та пралками. Виправити цю «недоречність» зобов’язались як місцеві, так і польські благодійники, наші друзі з Битома, міста побратима Дрогобича.

Президент Битома Маріуш Волош також взяв участь у церемонії передання нового будинку.

Кошторисна вартість проєкту — 25 млн грн. Новий будинок перебуватиме у комунальній власності.

Схожі новини