Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ліцеїв буде 11. А ліцеїстів?

У Дрогобицькому районі, на території якого функціонують Дрогобицька, Трускавецька, Меденицька, Бориславська та Східницька ОТГ, створюють нові ліцеї

Всього буде 11 ліцеїв. Мета оголошеної трансформації зрозуміла кожному. Полягає вона в тому, щоб наблизити шкільну освіту до реальних потреб життя. У старшій школі учні матимуть змогу поглиблено вивчати ті предмети, які самі ж собі оберуть. Це дозволить їм краще підготуватися до вступу у бажаний виш. Підготовка до анонсованих в освітянській царині змін почалась давно. Тепер же «потяг», хоч і дуже повільно та обережно, але вже рушив. Відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту» територіальні громади повинні розробити та затвердити плани трансформації теперішніх шкільних навчальних закладів, щоб упродовж наступних трьох років реалізувати їх.

Теперішні розрахунки зроблені в іншій реальності, до початку рашистської агресії. Тепер же багато що може змінитись. Всі сподіваються, що життя внормується і не дійде до відмови від зробленого: дуже багато зусиль витрачено, великий обсяг роботи виконано. З іншого ж боку, не потрібно, наприклад, забувати й про те, що станом на 7 червня із Дрогобицького району виїхало за кордон 4 тис. 154 учні. Скільки з них до початку нового навчального року повернеться до України? Ніхто не знає. Це не піддається прогнозу. Так само, коли йдеться про конкретний навчальний заклад, не піддається точному вирахуванню кількість тих нових школярів, які, втікаючи від війни, потрапили до регіону разом із своїми батьками.

Наразі, як сказали нам у Дрогобицькій районній військовій адміністрації, йдеться про 1 тис. 77 таких внутрішньо переміщених дітей. Загальна цифра, хоча вона ще може змінитись, відома. Але дітям — ніхто не указ. Який навчальний заклад захочуть, такий собі й оберуть.

Чекаючи на зміни, нервують педагоги. Кожен розуміє, що новації «потягнуть» за собою скорочення. Одним із вирішальних чинників у формуванні майбутньої мережі ліцеїв стали рейтинги навчальних закладів за результатами тогорічного ЗНО. Дрогобиччина матиме 4 ліцеї другого-третього рівнів, 6 ліцеїв першого-третього рівнів та 1 ліцей обласного підпорядкування. Останній, один з найбільш престижних у регіоні навчальний заклад, функціонуватиме на базі сьогоднішнього Дрогобицького ліцею.

Схожі новини