Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Переговори між Америкою та Росією стосовно безпеки можуть пройти у січні

  • 22.12.2021, 12:55
  • 504

Перемовини між США та РФ стосовно пропозицій з питань безпеки можуть пройти на початку 2022 року, а зустріч президентів країн Джо Байдена та Вололимира Путіна поки проводити не планують

У Держдепі США заявили, що переговори з РФ щодо пропозицій Росії із питань безпеки можуть відбутися на початку 2022 року, а зустріч президентів США й РФ поки не проводитимуть.

«Ми ухвалимо рішення про дату разом з Росією, і ми віримо, що це відбудеться в січні», — сказала помічниця держсекретаря США з питань Європи та Євразії Карен Донфрід.

Перед цим президент РФ Володимир Путін висловив сподівання на конструктивні переговори між США та ЄС щодо порушених російською стороною безпекових питань, зокрема застереження Росії стосовно входження України до НАТО.

Він заявив, що якщо Захід продовжить свою «очевидно агресивну позицію», РФ уживатиме «відповідних військово-технічних заходів у відповідь».

«Росія буде жорстко реагувати на недружні кроки», — додав Володимир Путін, коментуючи можливе постачання зброї Україні.

Водночас Держсекретар США Ентоні Блінкен повідомив, що нових переговорів між президентами США й РФ Джо Байденом і Володимиром Путіним поки не заплановано.

«Я вважаю, що ми маємо побачити, чи, в першу чергу, є дипломатичний прогрес. Ми також хочемо побачити деескалацію з боку Росії, відведення сил від кордону з Україною, зняття напруги. За таких обставин набагато доречніше вести розмову, ніж коли відбувається ескалація», — зазначив він.

За словами Ентоні Блінкена, Джо Байден дав змогу російській стороні зрозуміти, що дипломатія — «значно кращий шлях». Він додав, що США й РФ готові вести переговори через різні канали, і на початку 2022 року стане зрозуміло, чи усунуть сторони розбіжності в дипломатичний спосіб. «У всьому цьому ми перебуваємо в абсолютній солідарності, координації, консультаціях із союзниками і партнерами. Ми нічого не робимо щодо них без них. Все це робиться разом. І ми побачимо, в якому напрямку піде президент Путін», — зазначив Держсекретар США.

Читайте також: США прокоментували заяву Росії про провокацію із хімікатами на Донбасі

Схожі новини