Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Купівля електроенергії у Білорусі – це пастка для України, - Порошенко

  • 28.11.2021, 10:10
  • 565

Українська влада не має стратегії, як подолати енергетичну кризу і не втратити енергонезалежність

Про це заявив п’ятий президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко в ексклюзивному інтерв"ю для програми The Week на телеканалі Прямий.

Він наголосив, що купівля електроенергії у Білорусі небезпечна, оскільки у найбільш скрутний момент Лукашенко може вимкнути енергетичний експорт в Україну.

«Яка стратегія країни і вищого політичного керівництва країни, що робити? Моя відповідь дуже проста: якщо ти не знаєш — зізнайся. Запроси допомогу. Склич РНБО з питань енергетики. Запроси керівників парламентських фракцій. Треба — будь ласка, я готовий прийти, допомогти і пояснити, як ми у набагато більш складних умовах відключили російську електроенергію і припинили купувати російський газ», — нагадав Порошенко.

Він також зауважив, що Зеленський має пояснити країні, чому за кошти, які НАК Нафтогаз отримав від виграшу в суді проти Газпрому, не купили газ у сховища.

«Чому були вкрадені кошти НАК Нафтогаз замість того, щоб купити газ? Тоді б не було проблем. А чому Коломойський разом із Зеленським, його бізнес-партнером так організували роботу Центренерго — коли вони спалили вугілля, купляли його за супердорогою ціною, а Коломойському віддавали електроенергію за півціни, завдавши збитків на багато-багато мільярдів гривень. От що робити зараз?», — обурився Порошенко.

«Ми свого часу зробили все можливе для того, щоб завезти з усього світу вугілля, від США, Польщі і до Австралії тоді, коли Путін припинив постачати нам вугілля. Ми ж це все проходили», — нагадав лідер «ЄС».

«Ми знаємо, як тут діяти. Що ми почули на вчорашній пресконференції? Що винуваті люди. Виявляється, вони мали закупляти вугілля, виявляється, вони мали закупляти все необхідне. І сьогодні це поразка чи визнання власної безпорадності», — вважає Порошенко.

«Ми наголошуємо, що закупівля електроенергії у Білорусі — це пастка. Побачите — Білорусь припинить нам постачати електроенергію за температури мінус 15 — мінус 20. Щоб саме зараз, підсадивши нас на голку, вдарити, щоб було ще більш болюче», — резюмує п’ятий президент.

Читайте також: ЗМІ: Арахамія може бути пов’язаний з компаніями, які імпортують електроенергію з Білорусі

Схожі новини