Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

А жнива тривають! Настав час збирати сою

Площі під цією, раніше екзотичною для Галичини культурою, зростають високими темпами

Як і пшеницю, сою збирають від роси до роси. Фото автора
Як і пшеницю, сою збирають від роси до роси. Фото автора

Аграрії у ці дні жовтневі працюють на два фронти.

Одні завершують сівбу озимих культур, інші — збирають пізній осінній урожай. У його переліку — соя. На теренах західної України ця культура за останні кілька років прописується все частіше. Вона витіснила цукрові буряки. Причому вирощують її не тільки великі агрохолдинги, а й фермери-середняки, селяни, які мають порівняно невеликі земельні паї.

Сою (особливо за кордоном) цінують як багатий на білки харчовий продукт. За калорійністю вона конкурує із м'ясом. А які смачні салати, приправлені соусом з неї! Соя є важливим компонентом поживних кормів для відгодівлі худоби. А ще із цього насіння виробляють екологічно чисте біопаливо. Тому на нього такий великий попит.

Із цих горошин роблять добавку до м'ясних страв, смачну олію і... біопаливо. Фото автора
Із цих горошин роблять добавку до м'ясних страв, смачну олію і... біопаливо. Фото автора

На сої добре заробляють. Як розповів кореспондентові «Високого Замку» керівник однієї із сільськогосподарських фірм, за тонну цього насіння (залежно від його класу та якості) можна виручити 380−400 доларів. А кожен гектар під цією культурою при дбайливому догляді може дати три-чотири тонни соєвих горошинок… На відміну від соняшника, кукурудзи, вирощування яких теж усе більше культивують у наших краях, соя не виснажує ґрунт, а, навпаки, збагачує його.

Своєю присутністю допомагає очищати занедбані площі від бур'янів. За три роки ділянка, на якій росте ця бобова рослина, стане ідеальною для сільгоспвиробництва. Особливість сої у тому, що вона наповнює родючий шар вкрай потрібним азотом — корінцями піднімаючи його глибоко із землі і листками беручи його із повітря…

На одному стеблі сої можуть рости три десятки стручків. Фото автора
На одному стеблі сої можуть рости три десятки стручків. Фото автора

Збиранням сої жнива для хліборобів не завершаться. Прийшла черга молотити і соняшник. А за кукурудзу комбайнери можуть взятися навіть у морози, вони для неї на страшні. Пригадую, як одного сезону площі під качанистою зачищували у грудні, за кілька годин до… Нового року.

Читайте також: Про полову і зерно