Передплата 2024 ВЗ

Вірусні інфекції у дітлахів. Коли необхідно робити УЗД легень та як підготувати малюка до огляду

  • 15.10.2021, 15:00
  • 2 985

Осінь традиційно розпочинає сезон вірусних хвороб у дітлахів. Що варто знати батькам, щоб без зайвих переживань пройти цей непростий період? Педіатри дитячої поліклініки «Веселка» розповідають про особливості симптомів поширених захворювань, а також про діагностику, яка допоможе запобігти ускладненням

У осінній період найбільш поширені звернення до педіатра з приводу ГРВІ. Проте симптоми цього захворювання можуть бути оманливі. Звичні для ГРВІ температура, нежить, кашель та чхання, головні болі, ломота в тілі, порушення апетиту, утруднене носове дихання та першіння в горлі можуть бути симптомами інших вірусних хвороб.

«Наприклад, є аденовіруси, які можуть викликати схожі симптоми, парагрип, ентеровіруси. Звичайна вірусна інфекція може давати розлад травлення, що інколи хибно вважають харчовим отруєнням, чи висипання на тілі, яке можна сприйняти за алергічний дерматит. Важливо при перших проявах захворювання, оглянути дитину у лікаря, він призначить необхідні аналізи та поставить діагноз для подальшого лікування. Якщо під час огляду, лікар фіксує насторожуючі супутні симптоми захворювання, проводяться додаткові обстеження», ╼ коментує лікар-педіатр поліклініки «Веселка» Оксана Головчак

Коли стан дитини потребує УЗД

Ультразвукове дослідження легень (УЗД легень) найчастіше робиться коли є підозра розвитку у дитини пневмонії чи плевриту (запальний процес плеври у легенях, що характеризується накопиченням рідини). Про ці захворювання свідчать певні симптоми — висока температура, яку не можливо збити жарознижувальними препаратами, тривалий кашель, відсутність покращення на 3−4 добу захворювання, певні дихальні шуми, що вислуховує лікар при огляді. А також ознаки дихальної недостатності: задишка (коли частота дихання більша, ніж мала б бути для дітей певного віку), тахікардія (збільшення частоти серцевих скорочень), синюшність губ та зони біля носа, зменшення рівня кисню в крові нижче 95%. Ще одна характерна ознака дихальної недостатності — втягування міжреберних проміжків і яремної ямки при диханні.

При прослуховуванні роботи внутрішніх органів дитини, про зміни з боку легень чи плеври свідчить відсутність симетричності дихання, що розрізняє бронхіт та пневмонію. Асиметрія проявляється через хрипи та ослаблене дихання, що прослуховуються локально в якійсь певній ділянці легень. Так хвора легеня себе ніби береже — з одного боку буде ослаблене дихання, що характерно для початку захворювання.

Іноді лікарі для діагностики змін у легенях використовують простукування, проте цей метод дуже залежить від віку та стану дитини — наскільки вона дозволяє себе торкатися та як реагує на огляд. Якщо вона плаче, «простукати» легені, щоб прослухати їх, практично неможливо.

Слова педіатра доповнює фаховий спеціаліст Ірина Мотник — лікар УЗД дитячої поліклініки «Веселка»: «Дійсно, в період пандемії батьки частіше звертаються до УЗД-спеціаліста, оскільки лікарям складно точно діагностувати причини кашлю у дітей. Саме УЗД допомагає побачити природу захворювання, чи це бактеріальна, чи вірусна інфекція та поставити правильний діагноз, назначити лікування».

ЩО ВАЖЛИВО ЗНАТИ БАТЬКАМИ ПРО УЗД

УЗД — не шкідлива процедура, адже це, по суті, звукові хвилі, які проходять крізь тіло, і ми їх просто не відчуваємо. Ультразвук широко поширений в природі, тому УЗД легень немає радіаційного фону.

«УЗД можна робити хоч кілька разів на день. Це дуже інформативна процедура, котра допомагає чітко фіксувати динаміку на ділянках, які неможливо оглянути безпосередньо очима. Раджу профілактично проходити процедуру УЗД раз на рік. Прийом триває до 20 хвилин: лікар оглядає дитину, описує і відразу віддає висновок разом з фото. Це не КТ (комп'ютерна томографія), коли результатів потрібно чекати певний час після процедури», — зазначає Ірина Мотник.

Проте є деякі випадки, коли ультразвук не замінює рентген. Наприклад, у випадку, коли необхідно перевірити підозру на важкі захворювання легень, пацієнта після УЗД направляють на рентген або КТ.

Звичайно, УЗД легень значно безпечніше, а по інформативності стосовно діагностики пневмонії нічим не поступається КТ. Якщо чутливість КТ — 98−99%, то чутливість УЗД — 97−98%. Чутливість же рентгену при діагностиці інфекційних захворювань досягає лише 60%. Люди часто біжать робити КТ, не знаючи, що можна безпечніше та ефективніше оглянути легені ультразвуком.

ЯК ПІДГОТУВАТИ ДИТИНУ ДО УЗД

Насамперед скажу, що батькам бажано уникати погроз уколами у повсякденному житті. Адже діти починають боятися лікарів, панікувати з приводу будь-якого візиту до клініки. Якщо є потреба здавати аналізи, бажано спочатку пройти УЗД як безболісну процедуру, а вже потім перейти до здачі аналізів. Інакше дитина буде остерігатися, що знову може бути неприємно, боляче.

«Трапляється, що батьки хочуть допомогти лікарю і приходять з готовими аналізами. Це болючі та неприємні процедури, після чого і сам огляд стає для малюка більшим стресом. Я вже не кажу про те, що направлення на аналізи після огляду можуть не виключати необхідність повторного забору крові. Тому радимо спочатку завітати на огляд до лікаря, а потім робити процедури та аналізи за призначенням», — зазначає лікар УЗД дитячої поліклініки «Веселка» Ірина Мотник.

Перед УЗД варто пояснити дитині, що саме буде робити лікар під час процедури. Ми помічаємо, що діти батьків, які показували та розказували про процедуру, проходять її спокійніше, ніж ті, хто заходить у кабінет УЗД без підготовки. Інколи дитину важливо злегка притримати, якщо вона непосидюча. Часом достатньо заспокійливих батьківських погладжувань, які згодом повторює лікар УЗД.

ЧОМУ НЕДОЦІЛЬНО РОБИТИ УЗД при перших симптомах

У першу добу хвороби чи при первинному зверненні до лікаря, якщо немає перелічених вище ознак (тривала висока температура, поганий стан, що не покращується на 3−4 добу, кашель), робити УЗД недоцільно, оскільки це не показово для ускладнень, які можуть виникнути на 3, 5, 7 чи 10 добу хвороби. Лікарі поліклініки «Веселка» дають пораду батькам: спочатку огляд, а вже потім всі обстеження. Записатися на консультацію з приводу вірусних інфекцій у дитини, а також дізнатися про УЗД легень у Львові можна за телефонами гарячої лінії дитячої поліклініки «Веселка»: +38 (067) 343 29 11 та +38 (050) 343 29 11.

Ультразвук легень допомагає вчасно та безпечно контролювати вірусні захворювання у дітей, а також дозволяє запобігти ускладненню перебігу хвороби. Давайте будемо уважні до себе та малечі, адже здоров’я — це найцінніше, тому прагнемо зберегти його спільними зусиллями.

Схожі новини