Передплата 2024 «Добра кухня»

Чотири риси характеру, які допомагають дожити до 100 років

  • 13.10.2021, 20:15
  • 1 153

Учені виявили чотири важливі особливості людини, які допомагають зберігати здоров'я і бадьорість на довгі роки

Таким людям часто вдається дожити до 100 років, пише британське видання «Дейлі експрес».

Відомо, що здорове харчування відіграє ключову роль в уповільненні старіння.

Однак, на думку авторів, не менш важливі психологічні особливості людини.

У дослідженні, яке опубліковане в журналі International Psychogeriatrics, йдеться про вплив рис характеру на тривалість життя 29 людей віком від 90 до 100 років, що живуть у віддалених регіонах Італії.

Учасникам експерименту запропонували заповнити анкети, які допомогли виявити їхні найсильніші особистісні характеристики.

Оцінюючи ці особливості, дослідники виявили закономірності, які є у тих, хто досяг похилого віку.

Психологи виділили чотири конкретні риси характеру довгожителів:

Упертість

Результати згаданого дослідження виявили цікавий парадокс: відповідно до того, як психічне здоров'я людей з роками погіршувалося, підвищувалася їхня психічна стійкість. Психологи припустили, що впертість і владність можуть впливати на тривалість життя, допомагаючи довгожителям зберігати психічну бадьорість. Такі люди, як правило, більш стійкі до чужої думки, що робить їх сильнішими перед труднощами.

Працьовитість

Ще однією особливістю, властивою для довгожителів, виявилася працьовитість. На момент дослідження більшість учасників все ще були активні і продовжували працювати щодня. Провідний автор дослідження Анна Селце вказала в пресрелізі: «Більшість довгожителів все ще працюють на землі. Вони переконані: „Це моє життя, і я не збираюся відмовлятися від нього“. Безумовно, щоденна активність позитивно впливає на здоров'я людей похилого віку».

Адаптивність

Керівник дослідження Діліп Йесте і його команда зауважили переважання у довгожителів стійкості і здатності адаптуватися до змін. В інтерв'ю кореспондентам газети «Таймс» Джест пояснив: «Ці люди пережили депресію, більшість з них мігрували, дехто втратив близьких. Щоб підтримувати добре самопочуття, вони повинні були прийняти події і змиритися з тим, чого вони не можуть змінити, але також і боротися за те, що вони змінити можуть «.

Позитивне мислення

Зв'язок між переважанням позитивного настрою і збільшенням тривалості життя була виявлена ​​в відразу декількох дослідженнях. Певні дані свідчать про те, що люди, налаштовані оптимістично, мають більш високі шанси на досягнення «виняткового довголіття».

«Виключне довголіття характеризувалося балансом між прийняттям подій і рішучістю долати негаразди, позитивним ставленням до життя і тісними зв'язками з родиною, релігією і роботою на землі. Все це забезпечувало довгожителям мета в житті, до якої вони прагнули день за днем», — підсумували автори дослідження.

Читайте також: 14 продуктів для довголіття від Джеймі Олівера

Схожі новини