Передплата 2024 ВЗ

Оптимальна кількість кави для довголіття

Кава — один із найпопулярніших напоїв у світі. До неї звертаються, щоб отримати порцію кофеїну і підбадьоритися. Вчені розповіли про користь кави і пояснили, яка її кількість є оптимальною

Кава. Фото з відкритих джерел
Кава. Фото з відкритих джерел

«Традиційно кава вва­жалася поганою річчю», — заявив Марк Гюнтер, ке­рівник відділу харчування і метаболізму Міжнародного агентства з дослідження раку (МАІР). — «Дослідження 1980-х і 90-х років показа­ли, що люди, які пили каву, мали вищий ризик серце­во-судинних захворювань, але відтоді багато що змі­нилося», — розповів він. За словами Гюнтера, з появою в останнє десятиліття більш масштабних популяційних досліджень вчені тепер ма­ють дані від сотень тисяч споживачів кави. Так, одно­го разу дослідники дійшли висновку, що кава пов’язана з підвищеним ризиком раку, тому що вона містить акри­ламід, канцерогенну речо­вину, що міститься в продук­тах харчування, включаючи тости, тістечка і чипси. Од­нак 2016 року фахівці МАІР визначили, що кава не є кан­церогеном, якщо тільки її не п’ють дуже гарячою — більш ніж 65°C.

Не тільки це, а й інші до­слідження показали, що кава насправді може мати захисний ефект. Деякі екс­перименти, наприклад, продемонстрували зв’язок між вживанням кави і більш низьким ступенем тяжко­сті і рецидивом раку товстої кишки у пацієнтів. У 2017 році Гюнтер опублікував результати дослідження, в процесі якого вивчалася звичка пити каву півміль­йона людей по всій Європі протягом 16 років. Ті, хто пив більше кави, мали ниж­чий ризик смерті від серце­вих захворювань, інсульту і раку, заявив експерт. Ці ре­зультати узгоджуються з до­слідженнями, проведеними в інших частинах світу, вклю­чаючи США. За словами Гюнтера, люди, які п’ють до чотирьох чашок кави в день, мають менше захворювань порівняно з тими, хто не ви­пиває такої її кількості.

Руслан Сергієнко.

Схожі новини