Про що краще забути після 60-ти років
Після 60-ти років тримати організм у тонусі та бути здоровим не завжди легко. Експерти назвали продукти, які варто їсти і від яких краще відмовитися. А також розповіли, про що варто забути назавжди
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/500745/dovholittia.jpg)
Для кожного життєвого періоду дієтологи радять формувати нові харчові звички. Приміром, продукти, які людина вживає у 40 років, у 60 вже можуть завдати шкоди здоров’ю.
Варто або відмовитися, або зменшити вживання продуктів, що вимагають високого ступеня обробки. Це напівфабрикати, чипси, випічка і морозиво. Оскільки там немає поживних речовин, які сприяють відновленню тканини на клітинному рівні. Натомість вміст рафінованого цукру та вуглеводів дуже високий. Також вони містять чимало барвників і добавок, які шкодять здоров’ю. Їх вживання провокує ожиріння та порушення балансу поживних речовин в організмі.
Не варто повністю відмовлятися від вуглеводів, а обирати корисні альтернативи. Наприклад, макарони твердих сортів пшениці, коричневий рис і цілозерновий хліб. Ці продукти забезпечать організм клітковиною. Також варто вживати корисний рослинний білок. Він є у сочевиці, квасолі та грибах.
Варто обмежити вживання кухонної солі до 10 г на день. Адже зловживання нею може призвести до підвищення тиску, негативно позначитися на роботі серця. Сіль також сприяє затриманню рідини в організмі.
Правила харчування
Різноманітний раціон. Для підтримання організму в тонусі варто вживати продукти, які містять білки, жири, вуглеводи, вітаміни та мінеральні речовини в достатній кількості. Раціон має бути енергетично збалансованим: калорійність їжі має відповідати енерговитратам організму. Оскільки з віком фізична активність зменшується, з’являється схильність до ожиріння. Вживати калорійні продукти у значній кількості не варто.
Зниження кількості тваринних жирів. Вони в значній кількості входять до складу м’ясних продуктів. Варто вживати варене м’ясо птиці. Так само, як і нежирну варену або запечену морську чи річкову рибу.
Чотириразове харчування. Перший сніданок має містити 25% загальної кількості добових калорій. Наступний — 15%, обід — 35%, вечеря — 25%. Останній прийом їжі має бути за дві години до сну.
Ретельне пережовування. Дієтологи радять робити понад 20 жувальних рухів, перш ніж проковтнути їжу. Тоді людина відчуває ситість значно швидше, а кількість спожитої їжі зменшується втричі.
Без різкого обмеження тваринних білків. У них містяться незамінні амінокислоти. Тому людям після 60-ти років краще вживати в раціон молочні та рибні продукти. Вони легко перетравлюються, краще засвоюються та мають високу цінність.
Обмежити вживання продуктів, які не потрібно готувати. Варто їсти перші страви, приготовані на м’ясних, рибних, овочевих чи грибних відварах. Вони сприяють виділенню шлункового соку для поліпшення травлення.
Обмежити солодощі, їх краще вживати наприкінці обіду. Тоді цукор легше засвоїться організмом.
Свіжі овочі і фрукти. У них є необхідні для організму вітаміни, мінерали, органічні кислоти та клітковина. Фрукти та овочі покращують процеси травлення, нормалізують метаболізм і кислотно-лужний баланс.
Пити достатню кількість води та уникати зневоднення. Серед напоїв ліпше обрати чорний і зелений чай без цукру. Останній захищає від атеросклерозу, сприяє зниженню тиску, зміцнює судини, має антибактеріальну дію і подовжує тривалість життя. Його краще пити з медом або сухофруктами.
Звички, від яких варто відмовитися
Активний спорт. Не варто займатися ним. Це мають бути вправи середньої інтенсивності. Зокрема, прогулянки на свіжому повітрі або плавання. Вони мають бути в графіку не рідше, ніж раз на тиждень.
Недосипання. Після 60 років необхідно спати не менш ніж вісім-дев'ять годин на добу. Недосипання сприяє постійній втомі, збільшенню ваги та неуважності.
Відмова від щеплень. З віком імунітет слабшає, тому варто ретельно стежити за здоров’ям. Краще вакцинуватися від грипу та інших вірусних захворювань. Які щеплення краще зробити, слід проконсультуватися із сімейним лікарем.