Передплата 2024 «Добрий господар»

Про що краще забути після 60-ти років

Після 60-ти років тримати організм у тонусі та бути здоровим не завжди легко. Експерти назвали продукти, які варто їсти і від яких краще відмовитися. А також розповіли, про що варто забути назавжди

Для кожного життєвого періоду дієтологи радять формувати нові хар­чові звички. Приміром, продукти, які людина вживає у 40 років, у 60 вже можуть завдати шкоди здоров’ю.

Варто або відмовитися, або зменшити вживання продуктів, що вимагають висо­кого ступеня обробки. Це напівфабрикати, чипси, випічка і морозиво. Оскільки там немає поживних речовин, які сприяють відновленню тканини на клітинному рівні. Натомість вміст рафінованого цукру та вуг­леводів дуже високий. Також вони містять чимало барвників і добавок, які шкодять здоров’ю. Їх вживання провокує ожиріння та порушення балансу поживних речовин в організмі.

Не варто повністю відмовлятися від вуг­леводів, а обирати корисні альтернативи. Наприклад, макарони твердих сортів пше­ниці, коричневий рис і цілозерновий хліб. Ці продукти забезпечать організм клітко­виною. Також варто вживати корисний рос­линний білок. Він є у сочевиці, квасолі та грибах.

Варто обмежити вживання кухонної солі до 10 г на день. Адже зловживання нею може призвести до підвищення тиску, нега­тивно позначитися на роботі серця. Сіль та­кож сприяє затриманню рідини в організмі.

Правила харчування

Різноманітний раціон. Для підтриман­ня організму в тонусі варто вживати про­дукти, які містять білки, жири, вуглеводи, вітаміни та мінеральні речовини в достат­ній кількості. Раціон має бути енергетично збалансованим: калорійність їжі має відпо­відати енерговитратам організму. Оскільки з віком фізична активність зменшується, з’являється схильність до ожиріння. Вжи­вати калорійні продукти у значній кількості не варто.

Зниження кількості тваринних жирів. Вони в значній кількості входять до складу м’ясних продуктів. Варто вживати варене м’ясо птиці. Так само, як і нежирну варену або запечену морську чи річкову рибу.

Чотириразове харчування. Перший сніданок має містити 25% загальної кіль­кості добових калорій. Наступний — 15%, обід — 35%, вечеря — 25%. Останній прийом їжі має бути за дві години до сну.

Ретельне пережовування. Дієтологи радять робити понад 20 жувальних рухів, перш ніж проковтнути їжу. Тоді людина від­чуває ситість значно швидше, а кількість спожитої їжі зменшується втричі.

Без різкого обмеження тваринних білків. У них містяться незамінні амінокис­лоти. Тому людям після 60-ти років краще вживати в раціон молочні та рибні продук­ти. Вони легко перетравлюються, краще засвоюються та мають високу цінність.

Обмежити вживання продуктів, які не потрібно готувати. Варто їсти перші стра­ви, приготовані на м’ясних, рибних, ово­чевих чи грибних відварах. Вони сприяють виділенню шлункового соку для поліпшен­ня травлення.

Обмежити солодощі, їх краще вжи­вати наприкінці обіду. Тоді цукор легше засвоїться організмом.

Свіжі овочі і фрукти. У них є необхідні для організму вітаміни, мінерали, органічні кислоти та клітковина. Фрукти та овочі по­кращують процеси травлення, нормалізу­ють метаболізм і кислотно-лужний баланс.

Пити достатню кількість води та уни­кати зневоднення. Серед напоїв ліпше обрати чорний і зелений чай без цукру. Останній захищає від атеросклерозу, спри­яє зниженню тиску, зміцнює судини, має антибактеріальну дію і подовжує тривалість життя. Його краще пити з медом або су­хофруктами.

Звички, від яких варто відмовитися

Активний спорт. Не варто займатися ним. Це мають бути вправи середньої ін­тенсивності. Зокрема, прогулянки на сві­жому повітрі або плавання. Вони мають бути в графіку не рідше, ніж раз на тиждень.

Недосипання. Після 60 років необхідно спати не менш ніж вісім-дев'ять годин на добу. Недосипання сприяє постійній втомі, збільшенню ваги та неуважності.

Відмова від щеплень. З віком імунітет слабшає, тому варто ретельно стежити за здоров’ям. Краще вакцинуватися від гри­пу та інших вірусних захворювань. Які ще­плення краще зробити, слід проконсульту­ватися із сімейним лікарем.

Схожі новини