Передплата 2024 «Добра кухня»

Перебула сибірське заслання і дожила до 100 років

Рецепт довголіття — «Віра у Бога, чесність, доброта»

Столітню Марію Дребіт вітає представниця Чортківської районної військової адміністрації Галина Чайківська.
Столітню Марію Дребіт вітає представниця Чортківської районної військової адміністрації Галина Чайківська.

Колишня членкиня ОУН і УПА Марія Дребіт зі села Колиндяни Чортківського району на Тернопільщині відзначила віковий ювілей. Зі святом довгожительку привітали районна і сільська влада, рідня, сусіди. Принесли квіти, інші подарунки і побажали цій поважній жіночці, яка все своє довге життя переживає за Україну, дочекатися перемоги над ворогом.

Дитинство Марії було тяжким: у десять років втратила батька, тож ба­гато важкої фізичної ро­боти вдома лягло на її плечі. Чоловік воював в Українській Повстанській Армії, за це «совіти» за­проторили його у тюрму, а її як «пособніцу» на 10 років заслали у Сибір. Їха­ла туди з однорічним си­ном у товарняку протягом семи тижнів. Перебула у чужині і голод, і холод, і нелюдське ставлення. Нескореною поверну­лася додому. Дочекала­ся чотирьох онуків, шіс­тьох правнуків. Неволя не вбила у ній любові до рід­ної землі. Це засвідчують державний прапор у хаті іменинниці, її вишиванки.

Коли пані Марію запи­тують про секрети довго­го життя, вона відповідає: «Віра у Бога, чесність, до­брота». А потім додає: «І не треба переїдати…».

Схожі новини