Передплата 2024 «Добрий господар»

Pandora Papers: НАБУ розпочало розслідування «справи ПриватБанку»

  • 05.10.2021, 11:45
  • 628

Національне антикорупційне агентство України вивчає усі фінансові транзакції "ПриватБанку" в межах масштабного міжнародного скандалу Pandora Papers

Про це розповіли в НАБУ на інформаційний запит видання #Букви, йдеться у матеріалі видання.

«Детективи НАБУ в межах розслідування так званої справи „ПриватБанку“ досліджують всі транзакції цієї фінансової установи, зокрема й ті, про які йдеться в матеріалі Міжнародного консорціуму журналістів», — йдеться у повідомленні.

За результатами ухвалять рішення згідно з законодавством.

Нагадаємо, що документи Pandora Papers частково підтвердили схему переказування коштів від структур олігарха Ігоря Коломойського до офшорних фірм Володимира Зеленського та його соратників.

Журналісти з’ясували кінцевих власників офшорів, які могли отримати гроші.

Ці кошти могли бути частиною схеми з виведення та відмивання грошей «ПриватБанку».

Журналісти знайшли підтвердження інформації, яку оприлюднили ще під час президентських перегонів весною 2019 року. Йдеться про схеми, за якою офшорні фірми Зеленського та його команди з 2012 року нібито отримали 40 млн доларів від компаній, пов’язаних з олігархом Ігорем Коломойським. Тоді студія «Квартал 95» почала співпрацювати з телеканалом «1+1», що належить олігарху.

В інфографіці Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ) йдеться, що Україна посіла перше місце за кількістю причетних до офшорного скандалу Pandora Papers.

Pandora Papers — глобальний витік документів 14 фірм, які реєстрували та обслуговували офшорні компанії. Цей масив даних рік досліджували понад 600 журналістів з усього світу.

З 11,9 млн офшорних документів стало відомо про секретні активи, таємні угоди та приховані багатства 130 найбільш заможних людей світу, серед яких — відомі політики.

Під час опрацювання даних масштабного витоку документів Pandora Papers вдалося з’ясувати, що щонайменше 10 українців приховують свої активи у Великій Британії через офшорні компанії.

Читайте також: Вісім країн розпочали розслідування після витоків Pandora Papers: в Україні відмовчуються

Схожі новини