Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вісім країн розпочали розслідування після витоків Pandora Papers: в Україні відмовчуються

  • 05.10.2021, 09:15
  • 522

Вісім країн розпочали розслідування після публікацій, пов'язаних з витоком фінансових документів Pandora Papers, які проаналізував Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ)

Про це повідомляє ICIJ.

3 жовтня ICIJ і партнери опублікували потік розслідувань про діяльність офшорних компаній.

Опісля офіційні особи у сімок країнах — Пакистані, Мексиці, Іспанії, Бразилії, Шрі-Ланці, Австралії та Панамі — пообіцяли розпочати розслідування. Влада Чехії також повідомила, що організує розслідування щодо осіб, згаданих в Pandora Papers, зокрема, щодо прем’єр-міністра країни Андрея Бабіша.

Прем’єр-міністр Пакистану Імран Хан пообіцяв розпочати розслідування щодо всіх громадян, про яких йдеться в розслідуванні, та «вжити відповідні заходи». У документах фігурувало його найближче оточення, зокрема, міністр фінансів та один з головних спонсорів.

Уряд Панами заявив, що розпочне «нагляд» за офшорними постачальниками, яких згадано в Pandora Papers. Один з цих постачальників, юридична фірма Alcogal зі штаб-квартирою в Панамі, залучений до деяких з найгучніших корупційних скандалів в новітній історії. Йдеться і про міжнародний футбольний скандал «FIFAgate» (тоді швейцарська влада заарештувала кількох високопоставлених чиновників FIFA за звинуваченням в корупції за два дні до виборів нового глави організації). Крім того, податкові органи Панами заявили, що перевірятимуть всіх платників податків Панами, які є в розслідуванні.

У Бразилії лідер опозиції в законодавчому органі Алессандро Молоні оголосив, що попросить федеральні правоохоронні органи країни розслідувати офшорну діяльність міністра економіки Бразилії Паулу Гедес і президента центрального банку країни Роберто Кампоса.

Іспанський податковий орган оголосив, що розслідує можливі злочини людей, зазначених у документах.

Відреагувала навіть Росія. Президент країни Володимир Путін не фігурує у файлах, але його оточення — так. Офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков в понеділок оголосив, що в офіційної Росії є сумніви щодо достовірності розслідування журналістів і заявив, що масштабного розслідування поки не буде.

Читайте також: Pandora Papers: розслідування розпочнуть ще у кількох країнах

Схожі новини