Передплата 2024 ВЗ

«Свиноферми і курники шкодять довкіллю і здоров'ю людей»

  • 25.09.2021, 11:08
  • 751

Львів приєднався до глобального кліматичного страйку

У п'ятинцю 24 вересня у світі відбувся найбільший кліматичний страйк — «Global climate strike for future». Це екологічна акція, в якій взяли участь понад 1400 міст по всьому світу. Серед них — одинадцять українських міст, зокрема, Київ, Львів, Івано-Франківськ, Рівне, Миколаїв та інші. Активна молодь українських міст вийшла на акції мирного протесту проти шкідливого впливу індустріалізації на природу і навколишнє середовище.

Тримаючи саморобні плакати і транспаранти, активісти намагались привернути увагу громадськості до найактуальніших екологічних проблем Львівщини. Фото автора
Тримаючи саморобні плакати і транспаранти, активісти намагались привернути увагу громадськості до найактуальніших екологічних проблем Львівщини. Фото автора

Організатором Львівського кліматичного страйку став молодіжний громадський рух «Fridays for future Lviv», який є львівським осередком світової організації «Fridays for future», започаткованою шведською екологічною активісткою Гретою Тунберг.

Львів'яни, учасники молодіжного громадського руху «Fridays for future», а також члени Екологічної платформи та зоозахисної організації «Відкриті клітки Україна» долучились до екологічного страйку. Акція складалась з трьох частин: точкові акції вздовж проспекту Свободи, власне кліматичний марш та мітинг під ЛОДА. Тримаючи саморобні плакати, транспаранти та інший реквізит, активісти намагались привернути увагу громадськості до найактуальніших екологічних проблем Львівщини. На плакатах можна було прочитати заклики проти сміттєзвалищ, вирубки лісів, неконтрольованого свинарства і птахівництва, спалювання трави, забруднення довкілля промисловими підприємствами тощо.

Фото автора
Фото автора

Львівський кліматичний страйк не був настільки масштабним, як його європейські аналоги. Перспективами громадського екологічного руху з «ВЗ» поділився координатор Глобального кліматичного страйку у Львові Віктор Католик: «Коли суспільство стане більш свідомим і почне краще розуміти важливість розв'язання екологічних проблем, такі акції стануть масштабнішими. Це дозволить чинити тиск на політиків і врешті-решт робити конкретні дії, які збережуть навколишнє середовище».

«Довкола Львова розміщена велика кількість свиноферм, які отруюють довкілля, розповів „ВЗ“ один з учасників акції Андрій. — Через викиди токсичних речовин від них потерпають місцеві жителі та природне середовище. Тематика сміттєзвалищ є надзвичайно актуальною, вже багато років проблему Грибовичів не можуть вирішити. Та й окрім Грибовичів на Львівщині є багато стихійних сміттєзвалищ, тобто несанкціонованих, неконтрольованих. Відсутність культури поводження із вторинною сировиною — одна з найголовніших причин забруднення довкілля».

Членкиня громадської організації «Відкриті клітки Україна» Олена Баран розповіла чому птахоферми шкодять екології: «У пташиному посліді є багато речовин, які шкодять довкіллю. У природі, де живуть птахи, все збалансовано і тому переробляється. А на фермах ті всі нечистоти виділяють шкідливі хімікати, серед яких азот, аміак і нітрати. Ті речовини попадають у підземні води, річки та озера. Нітрати, наприклад, сприяють цвітінню водоростей у річках та озерах, що своєю чергою спричиняє загибель інших живих організмів. Азот та аміак навіть для людей є шкідливими. І це міф, що птахоферми забезпечують робочі місця в селах. Насправді на величезну територію курника необхідні всього лиш декілька робітників. Натомість люди, що мешкають поряд з птахофермами, дуже потерпають від цього екологічного лиха».

Активісти закликають «починати з себе». Кожен з нас може зменшити споживання їжі в пластиковому посуді, при покупках користуватися не поліетиленовими пакетами, а шоперами з тканини та сортувати сміття по відповідних контейнерах.

Мілена Русанова

Схожі новини