Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Книга – як викривальний акт, або В чому завинили євреї?

У межах 28 Львівського міжнародного букфоруму відбулася презентація книжки Гжегожа Гаудена «Львів: кінець ілюзій», що вийшла у видавництві «Човен». З польської переклав Андрій Павлишин

Фото автора
Фото автора

Історія — це завжди тривожна і непевна тема, бо потребує чимало джерел, документів, спогадів, мемуарів, аби можна було скласти уявлення про ту чи іншу епоху. Історія не надто далекого (лише століття тому) минулого також потребує нових досліджень і свіжих поглядів на, здавалось би, відомі події.

Гжегож Гауден — юрист і економіст за освітою, але бунтар і опозиціонер за натурою, взявся за дуже болючу тему й написав книжку про листопадовий погром єврейського населення в 1918 році, який влаштували у Львові польські вояки. Проте впродовж майже століття в цьому злочині звинувачували українців, австрійських дезертирів і навіть самих євреїв, списуючи все на бандитські витівки і кримінальні злочини у воєнному хаосі. Гжегож Гауден, опираючись на документальні свідчення і архівні матеріали, достовірно, аргументовано й ґрунтовно довів, що все не так просто, і кинув виклик неправдивому трактуванню цих подій польськими і радянськими історіографами.

Фото автора.
Фото автора.

Письменник Андрій Любка зазначив: «Цю книжку встигли обізвати антипольською, але усе якраз навпаки: це публікація справжнього польського патріота, який хоче пишатися своєю державою, тому замовчування злочинів для нього — принизливе».

А літературний критик і перекладач Олександр Бойченко про книжку пана Гаудена сказав так: «Гжегож Гауден написав свою книжку не як політик, а як інтелектуал. І тому ми сьогодні маємо неспростовні докази, що в листопад 1918 року Янкеля вбив не Богдан, Іван чи Степан, а таки пан Тадеуш. Як українець, я хочу подякувати польському другові Гжегожу Гаудену, чиїми зусиллями на нашому колективному сумлінні стало на один гріх менше».

«Ця книжка не про українську історію і не про єврейську історію, — сказав Гжегож Гауден. — Це книжка про польську історію, написана поляком для поляків. Ми, поляки, повинні прийняти своє минуле. Тільки інтелігентна людина із совістю має почуття сорому. А те, що відбувалося у Львові в листопаді 1918-го, викликає сором».

Читайте також: Попри грандіозність події, черг за книжками не було

Схожі новини