Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Юбарі Кінг – найдорожча диня у світі

  • 15.09.2021, 20:00
  • 1 708

Походження слова «диня» у слов’янських мовах незрозуміле, але найчастіше вважають, що «диня» – це від «дути», «надутий, роздутий (плід)»

В Японії вже більш як півстоліття вирощу­ють кубічні дині та кавуни. Це не спеціальний сорт — просто на зелений плід надягають спеціальну пластикову форму, кубіч­ну, прозору, яка пропускає воду. Після чого той вирос­тає і стає такого дивного вигляду. Вперше така ідея спала на думку фермерам після неврожайного року — кубічні кавуни і дині при­вертають погляд, тому їх можна продати дорожче. Крім того, їх транспорту­вання економніше — займа­ють менше місця. Правда, спершу кубічні баштанні по­ступалися звичним смаком, бо не встигали визрівати.

Але кропітка селек­ція поступово виправила цей недолік. У японських фруктових магазинах ку­бічні кавуни і дині можуть продавати за ціною аж від двохсот доларів за штуку (слід врахувати, що в Япо­нії фрукти загалом дорогі і є делікатесом).

До речі, перші плантації геометричних плодів кіль­ка років тому з’явилися і в Україні. Але у продаж вони не надходили.

В Японії вирощують сорт дині Юбарі Кінг. Це найдорожча диня у світі. У сезон їх можна купити за 50−200 доларів за штуку, але ціна може бути й зна­чно вищою: наприклад, недавно пара елітних динь пішла з молотка за 24 600 $. Юбарі Кінг — це гібрид двох сортів мускатної дині; відрізняється неповтор­ним ароматом і смаком, ніжною м’якоттю, ідеально круглою формою і малюн­ком на шкірці, що нагадує розпис порцелянової вази. Названий сорт на честь містечка Юбарі, що біля Саппоро на острові Хок­кайдо. Там у теплицях і ростуть найдорожчі дині планети.

У Туркменістані у другу неділю серпня відзначають день туркменської дині. Заснував його Ніязов, ві­домий туркменбаши, ще в 1994. По всій країні про­ходять виставки, концерти, театралізовані вистави, зльоти агрономів-баштан­ників, а в православних церквах — навіть молебні про новий урожай.

Читайте також: Горіховий король живе поблизу Львова

Схожі новини