Передплата 2024 ВЗ

Що означає для Росії рішення німецького суду щодо «Північного потоку-2»

  • 26.08.2021, 13:45
  • 748

Рішення німецького суду, котрий відмовився звільнити російський газопровід "Північний потік-2" від правил Європейського Союзу, зіпсувало плани Кремля

Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook радниця міністра енергетики, ексзаступниця голови МЗС України Олена Зеркаль.

Як відомо, Вищий земельний суд Дюссельдорфа (Німеччина) прийняв рішення, що «Північний потік-2» повинен відповідати правилам Євросоюзу (а саме Третього енергетичного пакету). Тим самим суд відхилив скаргу Nord Stream 2 AG — компанії-оператора газопроводу (яка є дочірньою компанією російського «Газпрому»).

За словами Олени Зеркаль, на практиці це означатиме:

1. Доставка і транспортування газу російською трубою повинні бути розділені (тобто має відбутися анбандлінг, коли транспортуванням газу не повинна займатися компанія, яка його видобуває і продає). Як зазначила Зеркаль, це свідчить про те, «що вільна конкуренція та недопущення зловживання доступом до ринку не є пустими словами для ЄС і вони готові відстоювати чесні і справедливі правила гри».

2. Компанія-оператор газопроводу повинна бути незалежною від російського газового монополіста «Газпром».

3. 50% пропускної потужності газопроводу мають резервуватися для альтернативних постачальників. Винятки можливі тільки після схвалення Європейською комісією.

«Винятків не буде: двері зачиняються. „Північний потік-2“ не буде звільнено від вимог газової директиви ЄС… „Газпрому“ доведеться ділитися. Мало того, що компанія-оператор має бути незалежною від нього, так ще й 50% газу в трубі має постачатися третіми сторонами. Так, це не зупинить будівництво проєкту, але, м’яко кажучи, уже зіпсувало плани Кремля. Ну і пам’ятаємо, ми теж активно працюємо, щоб закрити ці „двері необмежених можливостей“ „Газпрому“ назавжди», — наголосила Зеркаль.

Варто зауважити, що Третій енергопакет Євросоюзу — це пакет директив та постанов щодо енергетичного та газового ринку ЄС. Його було ухвалено Європарламентом у 2009 році. Мета енергопакету полягає в подальшій лібералізації енергетичного та газового ринку Євросоюзу та в посиленні прав споживачів.

Третій енергопакет, зокрема, вимагає, аби оператори транспортної мережі були відокремлені (тобто один оператор не може контролювати видобуток, продаж і транспортування газу). Це є запобіжником проти монопольних зловживань та маніпуляцій.

Через рішення суду Дюссельдорфа в НАК «Нафтогаз України» нагадали, що спочатку росіяни «програли битву в Європарламенті», коли той ухвалив спеціальний закон, яким поширив Третій енергетичний пакет на «Північний потік-2». Згодом «Газпром» намагався через суди добитися, щоб законодавство ЄС не розповсюджувалося на газопровід, проте безуспішно (росіяни програли спочатку суд першої інстанції, а тепер — і суд другої інстанції).

У «Нафтогазі» наголосили, що рішення німецького суду суттєво зміцнює позиції України.

«За „Газпромом“ стоїть Путін. І він хоче використовувати газ як геополітичну зброю, вирішувати — кому газ давати, кому ні, за якою ціною, коли припиняти постачання газу в певну країну, якщо вона якось „не так“ себе поводить. Поширення ж європейського законодавства — це, фактично, обмеження монополії, обмеження неконкурентних дій та використання газу як геополітичної зброї», — наголосив голова правління «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

У Міністерстві енергетики України, своєю чергою, зауважили, що «на цьому етапі Росія вичерпала можливості для судового оскарження застосування до «Північного потоку-2″ законодавства ЄС».

«Наступний важливий етап — рішення німецького регулятора щодо сертифікації оператора NS-2. Третій енергопакет має бути застосовано для «Північного потоку-2″ у повному обсязі», — пояснили в міністерстві.

Читайте також: Німецький суд відхилив позов «Північного потоку-2» щодо газової директиви ЄС. Як відреагували в Росії?

Схожі новини