Молодильний овоч: рецепти з цвітної капусти
- 11.08.2021, 20:30
- 2 091
З цвітної капусти можна приготувати що завгодно: від салату та пюре на гарнір до ароматного супу та навіть десертів
Салат із цвітної капусти, солодким перцем та маслинами
Інгредієнти на 4 порції:
600−800 г цвітної капусти, 200−300 г солодкого перцю, 100−150 г маслин, зелень петрушки, оливкова олія, сіль, часник, оцет або сік лимона.
- Солодкий перець запекти його в гарячій духовці, поки шкірка не стане рум’яною, а у деяких місцях — злегка почорнілою. Загорнути в папір для запікання і залишити, щоб «спітнів».
- Після цього буде легко очистити перець від шкірки, насіння і перегородок.
- Нарізати перець смужками.
- Цвітну капусту розібрати на суцвіття, промити і відварити в підсоленій воді 3−5 хвилин. Відкинути на друшляк і облити холодною водою, щоб зупинити процес розм’якшення.
- До охолодженої цвітної капусти додати перець, нарізані шматочками маслини, подрібнену зелень петрушки, сіль. Заправити оливковою олією.
- Додати трішки виноградного оцту або соку з лимона.
Шоколадний мус з цвітної капусти
Пюре з капусти — кремове, майже без смаку, кориця та какао з медом додають десертного смаку.
Інгредієнти на 2 порції:
500 г суцвіть цвітної капусти, 3 столові ложки меду, 1 чайна ложка темного какао, 1 чайна ложка меленої кориці, 1 грам солі, 10 г желатину, 1 мл ванільної есенції.
- Розберіть капусту на малі суцвіття. Проваріть 3−5 хвилин у кип’ятку, або у мультиварці 10 хвилин у режимі «Пароварка».
- Збийте капусту блендером.
- Приготуйте желатин згідно з інструкцією.
- Додайте какао, мед, сіль, корицю, ванільну есенцію.
- Добре перемішайте.
- Розкладіть у форми. Поставте на холод на 3 години.
- Прикрасьте шоколадом, фруктами.
Гороховий суп з цвітною капустою
Інгредієнти:
200 г сухого гороху, 1,5 л води, 3 картоплини, 1 морквина, 100 г суцвіть цвітної капусти, 2 лаврові листки, пів чайної ложки куркуми, сіль, перець, 2 столові ложки вершкового масла, 3 столові ложки сметани, петрушка.
- Горох замочити на ніч.
- У каструлю для супу висипаємо замочений горох, заливаємо його 750 мл води і варимо до м’якості. Потім вливаємо в гороховий суп ще 750 мл води і доведемо його до кипіння.
- Додаємо до гороху порізані кубиками картоплю і моркву, суцвіття цвітної капусти, лаврове листя, спеції і вершкове масло.
- Варимо 20−25 хвилин.
- У готовий суп з додаємо сметану і рубану петрушку, подаємо до столу.
Биточки з цвітної капусти
1. Пісні, запечені в духовці
Інгредієнти на 10 биточків:
500 г очищеної цвітної капусти, чверть пучка цибулі, половина невеликого пучка кропу, 2 гілочки м’яти, 70 г борошна, 2 столові ложки несолодкого йогурту, 1 яйце, 2 щіпки солі, 1 щіпка чорного меленого перцю.
- Цвітну капусти розділити на суцвіття і відварити 5 хвилин.
- Капусту, цибулю, кріп, м’яту, йогурт, яйце, сіль та перець збити міксером. Додати борошно і ще раз ретельно перемішати.
- Посмажити биточки по дві хвилини з кожної сторони.
- Викласти биточки на пательню і запекти.
2. З курячим фаршем, приготовані на пару
Інгредієнти:
500 г курячого фаршу, пів склянки молока, чверть батона, 400 г капусти, 1 яйце, 1 цибулина, 1 морквина, сухарі перець, сіль.
- М’якуш батона подрібніть, залийте молоком, щоб набрякнув.
- Капусту розберіть на суцвіття, проваріть у підсоленій воді на 5−7 хвилин. Опісля подрібніть суцвіття в блендері, але не до стану каші.
- Моркву натріть на дрібній тертці, цибулю наріжте маленькими кубиками.
- Змішайте фарш, овочі та хліб. Додайте яйце, сіль, перець. Ретельно вимішайте.
- Сформуйте котлетки, обваляйте їх у сухарях.
- Викладіть котлетки у пароварку чи мультиварку і готуйте орієнтовно хвилин 20−30.
Ароматне рагу з цвітної капусти з айвою
Інгредієнти:
500 г м’яса, 300 г картоплі, одна велика цибулина, 5 зубчиків часнику, 100 г моркви, 100 г стручкової квасолі, 100 г айви, 100 г цвітної капусти, 100 г солодкого перцю, по 50 г коріння петрушки та селери, 150 г перетертих помідорів, сіль та перець — за смаком.
- М’ясо та картоплю ріжемо на великі шматки. Моркву тремо на великій терці, коріння — на дрібній. Стручкову квасолю ріжемо невеликими шматочками. Цвітну капусту розбираємо на дрібні суцвіття. Дрібно ріжемо цибулю, часник пропускаємо через прес. Солодкий перець та айву ріжемо на невеликі кубики.
- Готувати рагу треба у чавунному казанку.
- У нього слід поскладати шарами м’ясо, картоплю, цибулю з часником, моркву, стручкову квасолю, айву, цвітну капусту, солодкий перець. Кожен шар солимо і перчимо, посипаємо натертим корінням петрушки та селери.
- Опісля — заливаємо все протертими або подрібненими у блендері помідорами.
- Накриваємо кришкою.
- Тушимо на дуже маленькому вогні півтори години.
Читайте також: Як поповнити запас мінералів: рекомендації дієтолога