Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сонячні «привіти» серпня

Заключний місяць літа обіцяє бути доволі нестабільним щодо змін у геомагнітній атмосфері Землі.

Пов’язано це із досить сильною сонячною активністю, особливо в середині серпня. А тому особам, які чутливо реагують на різного роду геомагнітні коливання, варто уважніше поставитися до прогнозів Лабораторії рентгенівської астрономії Сонця ФІАН щодо дат можливих коливань та збурень.

Наслідки першого спалаху, який ви­лився у слабкі геомагнітні коливання, ми уже пережили. Було це 2−3 серпня.

Наступних коливань варто очікува­ти 10 числа. Астрофізики прогнозують у них середній рівень. Тож насамперед особам, що потерпають від серцево-судинних захворювань, а також ме­теозалежним слід бути обережними, стежити за самопочуттям, не переван­тажуватися.

13−14 серпня сонячна активність трохи вщухне, тому самопочуття в усіх має налагодитися.

16−17 серпня. До Землі дійде со­нячний вітер, що несе з собою сліди потужного спалаху. В атмосфері слід очікувати сильних магнітних коливань, рівень яких може сягнути рівня най­слабкішої магнітної бурі категорії G 1. Цей період вкрай небезпечний для гіпертоніків, а також тих, у кого є вира­жені проблеми з серцем або психікою. У сприйнятливих людей можливі пору­шення сну, головний біль та емоційна нестриманість.

18−20 серпня. Після магнітної бурі геомагнітні коливання знизяться до середнього рівня. У метеозалежних людей вони викличуть порушення сну, головні болі, а також перепади тиску.

У періоди, коли очікуються коли­вання і магнітні бурі, а також за день до їх початку, медики рекомендують: утриматися від алкоголю та куріння; виключити з раціону важку їжу і пити менше кави; вживати якомога більше рідини, в тому числі трав’яних чаїв або легких компотів; часто провітрювати приміщення і проводити більше часу на свіжому повітрі (вранці і ввечері); відмовитися від фізичних та емоційних навантажень; тримати поруч аптечку з ліками, стежити за тиском у дні соняч­ної активності.

Схожі новини