Передплата 2024 «Добра кухня»

Словаччина надала притулок соратнику медведчука, — ЗМІ

  • 01.05.2024, 18:45
  • 730

Словаччина надала тимчасовий захист проросійському пропагандисту Артему Марчевському, який поширював дезінформацію віктора медведчука

Артем Марчевський. Фото Denik N
Артем Марчевський. Фото Denik N

Як пишуть джерело, Марчевський раніше був генпродюсером телеканалу «112 Україна». Його також звинувачують у проросійській кампанії впливу.

Відомо, що на нього Чехія наклала національні санкції.

За даними ЗМІ, Міністерство внутрішніх справ Словаччини надало Артему Марчевському статус тимчасового захисту.

Цю інформацію виданню підтвердив і адвокат Марчевського Леонід Кушнаренко.

Міністр внутрішніх справ Матуш Шутай Ешток не захотів коментувати цю ситуацію. Він зазначив, що не має конкретної інформації про справу. Однак пізніше його міністерство заявило, що вже давно займається справою і надасть інформацію після завершення розслідування.

Марчевського внесли до санкційного списку Чехії в березні після того, як чеські спецслужби заявили, що він керував зареєстрованим у Чехії сайтом Voice of Europe.

Прага стверджує, що цей сайт використовували для поширення антиукраїнської пропаганди та дезінформації за вказівкою медведчука, проти якого Чехія теж запровадила санкції.

Джерело зазначило, що після того, як Прага запровадила санкції проти Марчевського, він поїхав до Словаччини, де нині керує уряд на чолі з проросійським прем'єр-міністром Робертом Фіцо.

Після повномасштабного вторгнення рф в Україну у лютому 2022 року Марчевський отримав тимчасовий захист у Чехії. Чеські посадовці очікували, що він втратить цей статус через 60 днів після включення до списку санкцій, і це позбавить його права на проживання в ЄС.

Якби Марчевського внесли до загальноєвропейського списку санкцій, він був би повинен виїхати зі Словаччини.

Про викриття мережі, яка розробляла операцію з поширення російського впливу та підриву безпеки в Європі, у березні оголосила Чехія.

Також бельгійська прокуратура розслідує можливе втручання рф у майбутні вибори до Європарламенту на підставі даних, які надали розвідувальні служби.

Схожі новини