Як пережити магнітні бурі?
Їсти продукти із вмістом саліцилової кислоти

«Голова болить, тиск скаче, суглоби ломить», — скаржаться рідні і знайомі. А у відповідь: «Та ж сьогодні магнітні бурі». Про те, що наше самопочуття залежить від того, що відбувається на сонці, люди не замислювалися, доки в 1970-ті роки метеорологи не почали, поряд із прогнозом погоди, публікувати інформацію про магнітні бурі.
Метеозалежність — це комплексні симптоми, а не хвороба. Дуже мало людей мають генетичну схильність до метеозалежності, але насправді страждають від неї 50−70 відсотків населення Землі. Особливо чутливі до геомагнітних коливань ті, хто живе ближче до полюсів. У приполюсних широтах у магнітному полі Землі є отвори, так звані каспи, через які проникає потік іонізованих частинок — сонячний вітер. Це і є магнітна буря. Магнітні бурі тривають по 2−3 дні, на них реагують усі люди, бо кожна клітина організму має заряд, проте більшість цього навіть не помічає - людство до сонячної активності пристосувалося.
Найчастіше на геомагнітні бурі реагують літні люди з хронічними захворюваннями серця і судин. Їм варто включати в раціон продукти, які містять саліцилову кислоту. Багато хто й досі лікується від застуди чаєм із малиновим варенням (і чай, і малина — хороші джерела саліцилової кислоти). Також встановлено, що багато саліцилової кислоти є в прянощах: сухій м’яті, кмині звичайному і чорному, чебрецю, паприці.
У дні магнітних бур корисно більше їсти фруктів, ягід і овочів: нектарини, ожину, малину, диню, виноград, яблука, ківі, спаржу, ріпчасту цибулю, баклажани, зелену паприку, броколі, часник, горіхи (макадамія, мигдаль, арахіс, фісташки, кедрові, пекан). Пити чай, соки і морси.
Особлива група ризику — люди з нестабільним тиском. У цей час гіпертонікам важливо обмежувати сіль до 4−6 г на добу, бо натрій у її складі спричиняє набряк судинної стінки, збільшуючи судинний опір, унаслідок чого тиск зростає. До того ж сіль сприяє набрякам. У дні магнітних бур гіпертонікам краще відмовитися від солі або використовувати альтернативні варіанти, наприклад, мелену морську капусту. Також можна доповнити раціон продуктами, багатими на калій, — баклажанами, печеною картоплею, кавунами, абрикосами, паприкою, сиром. Калій сприяє зменшенню набряків. У дні магнітних бур гіпертонікам ліпше скоротити вживання напоїв і страв, що збуджують нервову систему, — чаю, кави, наваристих бульйонів. Добре пити несолодкий компот із сухофруктів.
Гіпотонікам, навпаки, не варто обмежувати себе в солі, адже натрій допоможе підвищити тиск. Включіть у свій раціон продукти, багаті на аскорбінову кислоту (вітамін С), — паприку, смородину, цитрусові, шипшину, обліпиху. У страви можна додати тонізувальні спеції: імбир, корицю, куркуму, перець чилі. Для підтримування достатнього об'єму крові важливо пити щонайменше півтора літра рідини. Також напої, що містять кофеїн, — міцний чай, каву, гарячий шоколад.
Смугастий сирно-малиновий десерт

100 г малинового варення, 250 г домашнього сиру, 150 мл вершків 20−30%, 100 г здобного сухого печива, 50 г темного шоколаду, ½ ч. ложки цукрової пудри.
Протерти сир через сито. Збити міксером вершки з сиром і цукровою пудрою так, щоб не було грудочок. Вафлі або печиво розкришити не надто дрібно. Шоколад натерти на тертці. На дно високих склянок викласти трохи малинового варення, потім сирно-вершкову суміш, вафельну крихту з шоколадною стружкою і знову сирну суміш. Шари повторити. Останнім має бути сир. Прикрасити і подавати.
Кисіль зі смородини та малини

1 склянка замороженої смородини, 1 склянка замороженої малини, 1 ст. ложка крохмалю, ½ склянки води, 3 ст. ложки цукру.
Покласти ягоди в сотейник, залити 2 склянками окропу. Варити на малому вогні 5 хв.
Розчинити крохмаль у половині склянки холодної води.
Ягоди протерти через сито в каструлю, додати в збережений відвар 1 л води. Довести до кипіння. Влити розчин крохмалю, покласти цукор. Знову, помішуючи, довести кисіль до кипіння і варити ще 5 хв. Трохи остудити, розлити у чашки.