Передплата 2024 «Добрий господар»

Як пережити магнітні бурі?

Їсти продукти із вмістом саліцилової кислоти

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

«Голова болить, тиск скаче, суглоби ломить», — скаржаться рідні і знайомі. А у відповідь: «Та ж сьогодні магнітні бурі». Про те, що наше самопочуття залежить від того, що відбувається на сонці, люди не замислювалися, доки в 1970-ті роки метеорологи не почали, поряд із прогнозом погоди, публікувати інформацію про магнітні бурі.

Метеозалежність — це комплексні симпто­ми, а не хвороба. Дуже мало людей мають генетичну схильність до метеозалежнос­ті, але насправді страждають від неї 50−70 відсотків насе­лення Землі. Особливо чутли­ві до геомагнітних коливань ті, хто живе ближче до полюсів. У приполюсних широтах у маг­нітному полі Землі є отвори, так звані каспи, через які про­никає потік іонізованих час­тинок — сонячний вітер. Це і є магнітна буря. Магнітні бурі тривають по 2−3 дні, на них реагують усі люди, бо кожна клітина організму має заряд, проте більшість цього навіть не помічає - людство до со­нячної активності пристосувалося.

Найчастіше на геомагнітні бурі реагують літні люди з хро­нічними захворюваннями сер­ця і судин. Їм варто включати в раціон продукти, які містять са­ліцилову кислоту. Багато хто й досі лікується від застуди чаєм із малиновим варенням (і чай, і малина — хороші джерела салі­цилової кислоти). Також вста­новлено, що багато саліцило­вої кислоти є в прянощах: сухій м’яті, кмині звичайному і чор­ному, чебрецю, паприці.

У дні магнітних бур корисно більше їсти фруктів, ягід і ово­чів: нектарини, ожину, малину, диню, виноград, яблука, ківі, спаржу, ріпчасту цибулю, ба­клажани, зелену паприку, бро­колі, часник, горіхи (макада­мія, мигдаль, арахіс, фісташки, кедрові, пекан). Пити чай, соки і морси.

Особлива група ризику — люди з нестабільним тиском. У цей час гіпертонікам важли­во обмежувати сіль до 4−6 г на добу, бо натрій у її складі спри­чиняє набряк судинної стінки, збільшуючи судинний опір, уна­слідок чого тиск зростає. До того ж сіль сприяє набрякам. У дні магнітних бур гіпертонікам краще відмовитися від солі або використовувати альтернатив­ні варіанти, наприклад, мелену морську капусту. Також можна доповнити раціон продуктами, багатими на калій, — баклажана­ми, печеною картоплею, каву­нами, абрикосами, паприкою, сиром. Калій сприяє зменшен­ню набряків. У дні магнітних бур гіпертонікам ліпше скороти­ти вживання напоїв і страв, що збуджують нервову систему, — чаю, кави, наваристих буль­йонів. Добре пити несолодкий компот із сухофруктів.

Гіпотонікам, навпаки, не варто обмежувати себе в солі, адже натрій допоможе підви­щити тиск. Включіть у свій ра­ціон продукти, багаті на ас­корбінову кислоту (вітамін С), — паприку, смородину, цитрусові, шипшину, обліпиху. У страви можна додати тонізу­вальні спеції: імбир, корицю, куркуму, перець чилі. Для під­тримування достатнього об'єму крові важливо пити щонай­менше півтора літра рідини. Також напої, що містять кофе­їн, — міцний чай, каву, гарячий шоколад.

Смугастий сирно-малиновий десерт

100 г малинового варен­ня, 250 г домашнього сиру, 150 мл вершків 20−30%, 100 г здобного сухого печи­ва, 50 г темного шоколаду, ½ ч. ложки цукрової пудри.

Протерти сир через сито. Збити міксером вершки з си­ром і цукровою пудрою так, щоб не було грудочок. Ваф­лі або печиво розкришити не надто дрібно. Шоколад натер­ти на тертці. На дно високих склянок викласти трохи ма­линового варення, потім сир­но-вершкову суміш, вафельну крихту з шоколадною струж­кою і знову сирну суміш. Шари повторити. Останнім має бути сир. Прикрасити і подавати.

Кисіль зі смородини та малини

1 склянка замороженої смородини, 1 склянка замо­роженої малини, 1 ст. лож­ка крохмалю, ½ склянки води, 3 ст. ложки цукру.

Покласти ягоди в сотейник, залити 2 склянками окропу. Варити на малому вогні 5 хв.

Розчинити крохмаль у поло­вині склянки холодної води.

Ягоди протерти через сито в каструлю, додати в збереже­ний відвар 1 л води. Довести до кипіння. Влити розчин крох­малю, покласти цукор. Знову, помішуючи, довести кисіль до кипіння і варити ще 5 хв. Трохи остудити, розлити у чашки.

Схожі новини