Передплата 2024 ВЗ

На Шпіцбергені зберігатимуть... музику

Планують створити цифровий музичний каталог

Як інформує видання Billboard, компанія Elire Management Group, штаб-квартира якої розташована в Осло, планує створити сховище, де зберігатимуть найважливіші музичні твори планети. Сховище розмістять на глибині понад 300 метрів під землею, на арктичному архіпелазі Шпіцберген (між материковою Норвегією і Північним полюсом).

Компанія планує створити цифровий музичний каталог, до якого увійшла б різноманітна музика — від попхітів до оперних і джазових шедеврів, від пісень знаменитої британської рок-групи Beatles до музики австралійських аборигенів.

Світова музична спадщина має бути захищена так само надійно, як розташовані на Шпіцбергені Арктичний світовий архів (сховище важливих для людства даних) і Глобальний банк насіння. Тобто музичне сховище має витримати ядерну атаку й природні катастрофи.

«Хочемо зберегти музику, яка сформувала нас як людей і наші нації», — розповів Billboard Люк Дженкінсон, директор Global Music Vault і партнер Elire Management Group, яка фінансує проєкт. Компанія об'єдналася з Міжнародною музичною радою (IMC), аби вирішити, яку саме музику слід зберігати у сховищі на Шпіцбергені. Мета — відібрати «найцінніші» музичні твори з усього світу.

Читайте також: На фестиваль «Славсько-Фанк» збереться плеяда визначних співаків України

Схожі новини