Передплата 2024 ВЗ

В Україні подешевшали кавуни: причина

  • 07.08.2024, 12:45
  • 400

Вартість кавунів в Україні цього тижня вже різко зменшилася до 3−8 грн/кг ($ 0,07−0,19/кг), що у середньому на 30% дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня

Фото ілюстартивне із сайту Pexels
Фото ілюстартивне із сайту Pexels

Відомо, що поліпшення погодних умов практично по всій країні дозволили українським виробникам кавунів відновити активні збиральні роботи, що призводить до збільшення пропозиції цієї продукції. До того ж масове збирання баштанних уже стартувало в усіх без винятку областях України.

За словами фермерів, ситуація ускладнюється ще й тим, що основну частку пропозиції становлять кавуни великого калібру (вагою понад 5 кг), на які попит досить слабкий. Тому гуртові компанії та роздрібні мережі зменшують закупівлі такого кавуна до мінімуму, посилаючись на вкрай невисокі темпи продажів у роздробі.

Якщо порівнювати ситуацію на ринку кавунів в Україні з іншими країнами регіону, то ця продукція залишається більш доступною тільки в Узбекистані та Таджикистані.

Зараз кавун в Україні вже коштує у середньому на 60% дешевше, ніж на початку серпня 2023 року.

Водночас аналітики не прогнозують помітного поліпшення ситуації на ринку. За їхніми словами, підвищити ціни вдасться тільки власникам кавунів високої якості, а пропозиція такої продукції на ринку досить обмежена.

Вартість кавунів вагою понад 5 кг і надалі перебуватиме на низькому рівні, оскільки фермери знижуватимуть ціни, намагаючись прискорити темпи продажів наявних обсягів продукції.

Схожі новини