Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Кавуни вже на прилавках: коли варто купувати ароматну ягоду

  • 23.06.2021, 20:30
  • 5 170

Ринки та магазини України вже пропонують кавуни. Продавці запевняють – вміст нітратів у ранніх баштанних у нормі. Однак, ніхто не обіцяє, що споживач отримає від тепличних кавунів очікувану користь

Кавуни, які сьогодні можна купити у будь-якому продуктовому магазині чи на ринку, виросли у неприродних парникових умовах, а тому можуть містити надмір нітратів, і точно не мають справжнього смаку вигрітих на сонці баштанних плодів.

Всупереч хвилюванням споживачів щодо надміру нітратів у ранніх кавунах, санітарні лікарі заспокоюють: випадки перенасичення шкідливими речовинами є рідкістю. Окрім того, кожен споживач має право вимагати у продавця документи, які підтверджують безпечність пропонованого продукту.

«Під час купівлі обов’язково звертайте увагу на документи. Кожен продавець повинен їх мати і на вимогу споживача показати. Наявність таких документів, клінічних висновків засвідчить, що цей продукт безпечний для споживання», — пояснюють фахівці.

Якщо продавець не має відповідних документів, у вас є право відмовитися від такої покупки, або ж перевірити кавун самостійно у ринковій лабораторії ветсанекспертизи. Зауважимо, що допустимий рівень нітратів у баштанних культурах 60 мг/кг.

Від кількості кавунів можна просто розгубитися. Але ж хочеться купити найсолодший, найсоковитіший та найсмачніший плід. Тому, щоб правильно обрати чи то кавун, потрібно пам’ятати кілька порад фахівців.

Вони радять поскребти нігтем по шкірці. Якщо ніготь не провалюється, а тільки знімає верхній шар, тоді кавун дозрілий. Це найпростіший і найефективніший спосіб зробити правильну покупку. А сухий хвостик — не завжди показник. Це може просто означати, що кавун давно зірвали.

Санітарні лікарі також радять перевіряти документи. У продавця баштанних обов`язково мають бути посвідчення якості товару, сертифікат на партію фруктів, дозвіл на торгівлю, висновки санітарно-епідеміологічної експертизи. Якщо цих документів немає — для довіри підстав мало.

Обираючи кавуни, можна звернути увагу на звук під час плескання по продукту. Звук залежить від того, розм’як він усередині чи ні. Зелений плід буде дзвеніти, а звук стиглого кавуна буде глухим. Окрім того, кавун не повинен бути прибитим, а його шкірка має бути непошкодженою.

До речі, перед вживанням кавуна його потрібно ретельно помити з щіткою та милом і окропити кип’яченою водою температурою 70−80 градусів.

Також варто пам`ятати, що нерозрізаний кавун може пролежати в холодильнику до двох тижнів. А ось розрізаний краще з`їсти протягом доби.

Кавуни мають високий вміст клітковини та глюкози, тому його потрібно споживати лише після їжі.

Кавун теж не просто освiжає у спеку, а й мiстить багато корисних речовин. Зокрема, фолієва кислота, якою багата ця ягода (вітамін В9), бере участь в кровотворенні, перешкоджає жировій інфільтрації печінки, підтримує імунну систему, сприяючи нормальному утворенню і функціонуванню білих кров`яних тілець — лейкоцитів, а також відіграє важливу роль під час вагітності — регулює формування нервових клітин ембріона, що дуже важливо для його нормального розвитку.

Окрім того, кавун сприяє звільненню застійної жовчі. Також кавун багатий клітковиною, яка сприяє виведенню зайвого холестерину. До речі, у санаторiях, до прикладу, кавуни входять до дiєтичного харчування, є навiть медична норма його споживання — 32 кiлограми на рiк.

Читайте також: Ходить кавун по городу… тішить смаком від літа до Нового року!

Схожі новини