Передплата 2024 «Добрий господар»

Кліщі атакують: що потрібно знати про шкідників і як від них вберегтися

  • 07.07.2021, 19:35
  • 751

Через прохолодне і дощове літо в Україні активізувалися кліщі. Нападати на людей можуть не лише дорослі особини, а й личинки. Оскільки личинки кліща прозорі, людина може не помітити їх, що збільшує ризик зараження

Про це в ефірі телеканалу OBOZREVATEL розповіла доктор медичних наук, завідувачка кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету, лікарка-інфекціоністка Наталя Виноград.

«Особливість цього року — запізніла весна. Кліщі люблять вологість, тому цей рік для них. Імовірно, доросла особина вже достатньо агресивна і нападає. Потім почнуть лізти личинки», — наголосила вона.

«Прошу пам’ятати — не завжди людина відчуває, коли до неї чіпляється кліщ. Вона бачить тільки дорослого кліща, а інші стадії не бачить. Личинки прозорі, їх не розпізнати. Тобто якщо не бачили, що присмоктався кліщ, не факт, що він не присмоктувався. З’явилися ознаки захворювання — негайно до лікаря», — порадила медикиня.

«Кліщі є резервуарами для цілої низки небезпечних збудників, зокрема кліщового енцефаліту, хвороби Лайма, туляремії, геморагічної гарячки», — попередила вона.

У цьому контексті лікарка назвала такі ознаки хвороби Лайма: почервоніння, яке розростається кільцями.

«Все інше ми бачимо за станом людини — за відчуттям нездоров’я на зразок грипоподібного захворювання. Першою ознакою може бути головний біль».

Читайте також: Малопомітні, але дуже небезпечні

Вона зауважила, що кожного разу після прогулянки на природі слід оглядати себе та своїх близьких. Водночас особливу увагу варто звертати на шкіру за вухами, голову, пахви та інші ділянки тіла, де шкіра ніжніша.

Лікарка додала, що кліщі не живуть на деревах — вони не піднімаються вище, аніж на один метр від землі. Отже, кліщі можуть ховатися на кущах і в траві.

За її словами, кліща слід знешкоджувати так, щоб не розчавити його руками.

«Не знімайте кліща голою рукою і не розчавлюйте його. Краще взяти пінцет чи навіть поліетиленовий кульок — так, щоб на ваші руки не потрапила рідина, що міститься всередині кліща, де й може бути збудник».

«Якщо ми знімемо кліща впродовж перших двох годин після того, як він напав, жодної загрози немає», — зауважила медикиня.

Схожі новини