Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Естонії зіпсувалася партія вакцин, призначена іншим країнам

  • 30.06.2021, 10:55
  • 512

Понад 68 тисяч доз COVID-вакцини від AstraZeneca були знищені через підвищення температури в холодильній камері Департаменту охорони здоров'я Естонії. Ці вакцини передбачалося передати іншим країнам

Про це повідомляє Естонська громадська телерадіомовна компанія (ERR).

У холодильнику на складі Департаменту охорони здоров’я Естонії зберігалися вакцини проти коронавірусу та інші лікарські препарати, загалом — понад 100 тисяч доз вакцин та інших ліків. Тепер вони непридатні для використання.

Наразі відомо, що за тиждень 21−27 червня температура в складському приміщенні піднялася до 15 градусів за Цельсієм. Це значно вище, ніж потрібно (між 2−8 градусами).

Система повідомлень мала сповістити про зміну температури автоматично, але цього не сталося. Підвищення температури помітив співробітник, який проводив перевірку. Зміна температури відбулася в проміжку між 22 та 25 червня, коли через державні свята нікого з працівників не було на місці.

Читайте також: Естонія готова підтримати вступ України в ЄС

Після того, як технічний спеціаліст перевірив систему 25 червня, і температура на складах повернулася до норми, в ніч на 26 червня температура знову почала зростати. Однак цього разу система надіслала сигнал тривоги, і ситуацію виправили.

Цей інцидент не вплине на перебіг вакцинації в Естонії, оскільки вакцину переважно зберігають у медичних установах.

Влада планує створити спеціальну комісію для вивчення інциденту. Збитки оцінюють. За інформацією ЗМІ, вони сягнули щонайменше 1,15 мільйона євро.

Схожі новини