Передплата 2024 «Добрий господар»

Естонія буде звертатися до ЄС і НАТО через російські провокації, — джерело

  • 01.05.2024, 13:30
  • 492

Естонія планує обговорити глушіння сигналів GPS рф з Європейським Союзом і НАТО після серії збоїв, що вплинули на рейси та морський рух

Фото ілюстративне AFP
Фото ілюстративне AFP

«Ця навмисна дія, яка руйнує наше життя, наражає життя людей на ризик і може розглядатися як гібридна атака», — заявив міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна.

Вказано, що про цю проблему він говорив під час переговорів з колегами з Фінляндії, Латвії, Литви та Швеції. Саму ситуацію Цахкна описав як «дуже небезпечне питання».

Раніше влада Польщі та Швеції попередила пілотів і капітанів кораблів про проблеми з GPS у регіоні.

До цього найбільша авіакомпанія Фінляндії Finnair призупинила на місяць польоти до міста Тарту через проблеми із системою GPS. Минулого тижня два рейси були змушені повернутися до Гельсінкі через перешкоди на підльоті до Тарту.

«Просимо вибачення за незручності, які призупинення завдає нашим клієнтам. Безпека польотів завжди є нашим головним пріоритетом», — заявляв представник авіакомпанії Ярі Пааянен.

Як відомо, напередодні міністри закордонних справ Естонії, Латвії та Литви звинуватили рф у придушенні роботи супутникової навігаційної системи GPS у районі Балтійського моря. Через це вони попередили про зростання загрози авіаційних катастроф у регіоні.

Як повідомила газета The Sun, опираючись на дані експертів на підставі даних GPSJAM.org, із серпня 2023-го до кінця березня 2024 року кількість випадків з глушінням або заміною GPS-сигналу у районі Балтійського моря збільшилася з менш ніж 50 до 350 на тиждень.

Схожі новини