Передплата 2024 «Добрий господар»

Вчені назвали 10 продуктів для поліпшення пам'яті

  • 14.06.2021, 20:35
  • 25.4K

Ймовірність розвитку деменції залежить від способу життя

Про це заявили вчені з Рурського університету в Німеччині. Для її запобігання важливо підтримувати фізичну та розумову активність, спілкуватися з друзями та близькими, передає Суспільне.

Пам'ять можна тренувати читанням книг, розгадуванням кросвордів чи інтелектуальними бесідами, однак вагоме значення має також раціон.

До прикладу, вітаміни групи В і D допомагають засвоювати білок і стимулюють ріст клітин мозку. Магній тонізує нервову систему й нервові закінчення. Вітамін К бере участь у синтезі жирів, важливих для розбудови та роботи клітин, а тому вважається одним із найкращих для пам'яті. Вітаміни, А та С зміцнюють імунітет і підтримують активність мозку. Лютеїн і зеаксантин корисні для зору, а отже, для хорошої пам'яті.

  1. Курячі яйця. Високий вміст холіну допомагає створювати нові клітини і позитивно впливає на нервову систему.
  2. Гарбузове насіння. Містить цинк, магній, триптофан, селен, вітаміни В1 і К. Усе це допомагає мозку сприймати інформацію, покращує концентрацію, позбавляє стресу. Лікарі радять вживати від 50 до 100 грамів гарбузового насіння на день.
  3. Буряковий сік. Осередок антиоксидантів, які допомагають вивести з організму токсини й покращити приплив крові та кисню до мозку. Оптимальна добова доза бурякового соку — дві склянки.
  4. Волоські горіхи. Містять білок, вітаміни В, К і Р, антиоксиданти, амінокислоти, фенол, омега-3 та омега-6, що стимулюють ріст клітин мозку. Денна порція: від 20 до 30 грамів.
  5. Зелений чай. Багатий на катехіни та кофеїн, які уповільнюють старіння мозку.
  6. Чорна квасоля. Містить марганець, вітаміни групи В, магній, кальцій, залізо і калій. Цей корисний коктейль з мікроелементів перешкоджає старінню клітин мозку.
  7. Авокадо. Містить вітаміни Е, К і фталати. Ці речовини зміцнюють пам'ять, зменшують ризик розвитку хвороби Альцгеймера у людей похилого віку, захищають від утворення тромбів.
  8. Шавлія. Додавайте свіже листя шавлії до салату, овочевих або м'ясних страв — корисні речовини у її складі поліпшують концентрацію.
  9. Яблука. Флавоноїд кверцетин, що міститься у шкірці яблука, є потужним антиоксидантом. Він захищає наш мозок від руйнації, покращує когнітивні функції.
  10. Жирні сорти риби. Вони містять полінасичені жирні кислоти, велику кількість вітамінів і білка — природного «палива» для нашого мозку. Найкращий вибір у цій категорії — скумбрія, сардини, тунець, лосось.

Зазначені продукти пришвидшують мислиннєві процеси. Але зверніть увагу, що допоможуть вони лише людям з нестачею корисних речовин в організмі. Якщо мова йде про клінічної проблеми, то без консультації фахівця і медикаментозної допомоги не обійтися.

Якщо ви поставили собі за мету поліпшити пам'ять, то існують десятки способів, які впораються із забудькуватістю, втомою та стресом. Регулярні фізичні вправи поліпшують просторову пам'ять і загалом позитивно впливають на когнітивні здібності людини. Здоровий сон сприяє засвоєнню інформації.

Водночас декламування віршів напам'ять не дає очікуваного ефекту. Але читання класичної літератури (хоча б годину на день), вивчення іноземних мов, піші прогулянки та спілкування дійсно поліпшують пам'ять у дорослих.

Схожі новини