Передплата 2024 «Добра кухня»

Нацбанк вводить в обіг пам'ятну монету на честь відомого українця

  • 07.06.2021, 12:30
  • 916

Монета номіналом 2 гривні продовжить серію «Видатні особистості України»

Національний банк України 9 червня вводить в обіг пам’ятні монети на честь видатного львівського військового і політичного діяча Євгена Коновальця.

Про це інформують у Нацбанку.

На аверсі монети будуть слова Євгена Коновальця: «Будемо мати силу, тоді вийдемо пообідно з найгіршого лихоліття і здобудемо все, що нам треба», а по центру — дві літери «С», які є фалеристичною пам’яткою часів визвольних змагань. Обрамлює монету калинова гілка.

На реверсі монети буде зображено портрет Євгена Коновальця з надписом ОУН. Збоку портрету — стилізований тризуб, а знизу — роки життя діяча.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Монети тиражем 35 тисяч одиниць, виготовлені з нейзильберу (нового срібла), маса кожної становитиме 12,8 г, а діаметр — 31 мм. Ці монети будуть найбільшими від усіх, які були в обігу. Наприклад, монета 5 копійок має діаметр 24 мм.

Нацбанк також вводить в обіг монету «Спадок» номіналом 10 грн. Вона присвячена розкриттю народного мистецтва, явищ культури, науки, побуту, які залишилися ще від попередніх поколінь і представлені символом Сонця.

Ці монети виготовлені зі срібла 925 проби, а їх діаметр становитиме 38,6 мм, що навіть більше від монет на честь Євгена Коновальця. На монетах будуть елементи оздоблення — локальна позолота, у якій вміст золота становитиме не менше ніж 0,002 г. Ці монети вийдуть тиражем 4 тис. одниниць.

На аверсі монети буде невеликий позолочений Державний Герб України, у центрі — знаки-символи, обереги та візерунки, які вказують на багатозначний символ еволюції Всесвіту й ритму життя.

На реверсі монети посередині буде зображено оздобленого позолотою козака Мамая, який в руках тримає стилізоване українське небо, культуру й спадок народу. Крім того, Мамай є символом безсмертя українського народу і волелюбності.

Читайте також: До 150-ліття Василя Стефаника — нова монета

Схожі новини