Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Остання монета з королевою Єлизаветою II — з Гоґвортським експресом

На аверсах двох чергових колекційних монет, присвячених ювілею книги про Гаррі Поттера, буде вже портрет короля Чарльза ІІІ

На реверсі останньої монети з Єлизаветою ІІ зображено Гоґвортський експрес із книжок про юного чарівника Гаррі Поттера. Фото The Royal Mint.
На реверсі останньої монети з Єлизаветою ІІ зображено Гоґвортський експрес із книжок про юного чарівника Гаррі Поттера. Фото The Royal Mint.

Останній зразок британської монети із зображенням померлої цього року королеви Єлизавети II — монета номіналом 50 пенсів, яка є частиною колекційної серії, присвяченої 25-річчю першої книги Джоан Роулінґ про юного чарівника Гаррі Поттера.

Як повідомив The Royal Mint (державний монетний двір Сполученого Королівства), на аверсі монети — портрет Єлизавети ІІ. А на реверсі зображено потяг із книг про Гаррі Поттера та його друзів, — знаменитий Гоґвортський експрес. Колекційна монета, що стала другою у серії, вже надійшла у продаж.

На першій монеті з цієї серії, також із портретом королеви Єлизавети ІІ, зображено юного чарівника Гаррі Поттера. А на реверсах двох чергових монет серії, які будуть презентовані наступного року, з’являться професор Дамблдор та Школа магії і чаклунства у Гоґвортсі. Але на аверсах тих двох монет колекційної серії буде вже портрет не Єлизавети ІІ, а її сина, теперішнього британського короля Чарльза III.

«Зміна портрета монарха робить цю колекційну серію популярною»

Про це розповіла речниця The Royal Mint Ребекка Морґан. За її словами, «ця колекція стане тривалим нагадуванням про захопливий перехід влади від монархині, яка найдовше правила Великою Британією, до першої появи Його Величності на британських монетах».

У грудні 2022 року в обіг мають увійти звичайні (тобто не колекційні) монети номіналом 50 пенсів із зображенням Чарльза III. Їх дизайн презентували у вересні. Монети інших номіналів із портретом короля Чарльза ІІІ будуть введені в обіг пізніше. Як пояснив The Royal Mint, британські монети з портретами Єлизавети II і Чарльза III будуть ще багато років «ходити» паралельно.

Схожі новини