Передплата 2024 «Добра кухня»

Найкраща монета у світі - українська!

Робота художника із Галичини Олега Шупляка вразила експертів «приголомшливим дизайном»

На кращій монеті світу оригінально передано генокод української нації. Фото Національного банку України.
На кращій монеті світу оригінально передано генокод української нації. Фото Національного банку України.

Українці знову змусили про себе заговорити захоплено! Цього разу такий привід дав знаний митець, автор картин-двовзорів Олег Шупляк, який живе і працює у Бережанах на Тернопільщині. Створена за мотивами його полотен 5-гривнева монета Нацбанку «30 років Незалежності України» (над нею працювали також скульптор Володимир Атаманчук і програміст Юрій Лук’янов) перемогла у міжнародному конкурсі, що його проводило авторитетне профільне видання World Coin News. Найкращою у світі українська монета стала вперше!

Журі, до якого входили понад сто фахівців зі сфери нумізматики, віддало українцеві 30 відсотків голосів, що вдвічі більше, ніж отримав його найближчий конкурент. «Це дуже незвично для абсолютного чемпіона — перемагати з таким великим відривом», — зазначив аналітик World Coin News Томас Майкл.

Місяць тому «Високий Замок» писав про те, що робота Олега у цьому конкурсі перемогла на проміжному етапі - у номінації «Найхудожніша монета». Разом із лауреатами дев’яти інших номінацій вона увійшла до фіналу і змагалася за те, щоб, образно кажучи, називатися монетою N1 у світі. Була думка, що першість здобуде представниця Канади — 20-доларова срібна монета із зображенням вовка. Але численні відгуки на сайті конкурсу засвідчили, що загал найвище оцінює творіння українця. Так воно у підсумку і сталося.

Коментуючи перемогу Олега Шупляка, журналістка порталу Numismaticnews.net Софія Маттіміро зазначила: «Монета-переможець має приголомшливий дизайн… На аверсі зображено лелек, що летять над полем традиційних українських текстильних узорів. У верхній частині розташовано герб України. На реверсі зображено вишиту стрічку, що нагадує ланцюг ДНК, який символізує код нації…»

— Це перемога не тільки моя особиста. Це перемога кожного українця на шляху до Великої Перемоги, — так кореспондентові «ВЗ» Олег Шупляк прокоментував своє досягнення.

З нагоди чергової української звитяги автор цих рядків має пропозицію до Національного банку України і до Монетного двору. Шедевр Олега Шупляка викарбувано із нейзильберу, сплаву міді, нікелю і цинку — металів явно не благородних. Було б справедливо, щоб цю, найкращу монету у світі, викарбували повторно — із достойнішого матеріалу, із золота. І значно більшим, ніж 50-тисячний, тиражем. Повірте, попит на неї був би шаленим, і не тільки серед професійних колекціонерів. Мати таку реліквію, напевно, хотів би кожен українець. А виручені від продажу цієї монети кошти могли би піти, наприклад, на потреби ЗСУ. На майбутню нашу Перемогу, яку в тому числі своєю, високого громадянського звучання творчістю, наближає геніальний художник із берегів Золотої Липи.

Схожі новини