Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Як покращити травлення: 10 порад від фахівців

  • 12.04.2021, 20:30
  • 58.6K

Травна система дуже примхлива: неправильне харчування, вживання медикаментів і шкідливі звички провокують збої в роботі шлунку і кишечника

На щастя, є кілька простих і ефективних способів поліпшити травлення.

Пийте воду натщесерце

Склянка води натще допоможе розігнати метаболізм і підготує шлунок та кишечник до прийому їжі. Вода повинна бути теплою або кімнатної температури — холодна ускладнює травлення і забирає у тіла енергію на її підігрів. Можна додати у воду трохи лимонного соку — він знищує токсини в травному тракті.

Добре пережовуйте їжу

Ніколи не їжте в поспіху або на ходу. Погано пережовані шматки їжі змушують травну систему працювати в посиленому режимі, що загрожує газоутворенням, здуттям живота і іншими неприємностями. Візьміть за правило їсти тільки в спокійній і комфортній обстановці і не відволікайтеся під час їжі на смартфон або телевізор.

Додавайте в їжу прянощі

Зігріваючі прянощі: кориця, гвоздика, імбир, куркума, коріандр, сушений імбир, гвоздика — збуджують апетит, покращують травлення, сприяють засвоєнню поживних речовин і очищають організм від токсинів. Додавайте їх в страви частіше, особливо в ті, які важко перетравлюються, — боби, м’ясо і птицю, гриби, жирну їжу.

Їжте менше сирих продуктів

Сирі продукти перетравлюються важко і довго, тому їх краще піддавати термічній обробці. А щоб зберегти максимум вітамінів, готуйте їжу на пару або в духовці з мінімальною кількістю жиру.

Вживайте кисломолочні продукти

Натуральний йогурт, сир, пахта допоможуть населити кишечник корисними лакто-і біфідобактеріями і поліпшити травлення. Особливо корисні вони людям, які приймають антибіотики, адже ліки порушують мікрофлору кишечника.

Не пропускайте сніданок

Сніданок — запорука гарного метаболізму протягом всього дня. До того ж вранці їжа перетравлюється набагато швидше — всі з’їдені калорії перетворяться в енергію, а не в жир на талії.

Вживайте більше клітковини

Вуглеводи відіграють життєво важливу роль в очищенні шлунка і кишечника: харчові волокна, проходячи через травний тракт, виштовхують з нього відходи і токсини. Кращі джерела клітковини — фрукти, овочі, цільнозернові каші і бобові.

З’їжте імбир натщесерце

Перед їжею корисно з’їсти шматочок свіжого імбиру або випити імбирний чай — сік імбиру підсилює апетит, стимулює перистальтику і допомагає спалюванню жиру. А ще імбир нейтралізує скупчилися в шлунку токсини.

Пийте трав’яні чаї

Щоб їжа краще перетравлювалася, після їжі корисно випити чашку ароматного чаю з фенхеля або пожувати його насіння. Корисний і чай з ромашки — він активізує травлення, бореться з гастритами і коліками, а також нейтралізує шкоду, що завдають шлунку лікарські препарати.

Робіть менше перекусів

Мінімізуйте кількість перекусів між прийомами їжі — травний тракт потребує періодичного відпочинку і відновлення для подальшої роботи. А якщо голод дуже сильний, з’їжте чорнослив — в ньому містяться пектинові речовини, які покращують роботу кишечника, а також олігофруктоза, що перешкоджає появі запорів.

Читайте також: 7 причин їсти більше горіхів

Схожі новини