Передплата 2024 «Добра кухня»

П'ять причин додати цвітну капусту у свій раціон

  • 03.04.2021, 20:35
  • 7 424

Якщо ви хочете урізноманітнити свій раціон і зробити його більш корисним або, можливо, намагаєтеся відмовитися від глютену, без сумніву, цвітна капуста - ідеальний для вас овоч

Цвітна капуста належить до овочів родини хрестоцвітних і містить приголомшливу кількість вітамінів, мінералів, антиоксидантів та інших речовин, що мають протизапальні, антиканцерогенні властивості, а тому покращує роботу мозку, захищає від захворювань серцево-судинної системи і навіть бореться з раком.

Насправді немає великого значення, в якому вигляді ви будете їсти цвітну капусту — свіжу, приготовану на пару, запечену в духовці, мариновану, обсмажену на пательні або на грилі.

Крім цього, є ще ціла низка причин вживати кольорову капусту постійно. І ми сьогодні назвемо п'ять головних із них:

Багато користі і мало калорій

Кольорова капуста — це справжнє джерело вітамінів і мінералів. Цей овоч багатий клітковиною, фолієвою кислотою, калієм, вітамінами B6, C і K, а також антиоксидантами, що захищають від вільних радикалів. Водночас склянка сирої нарізаної цвітної капусти містить всього 27 калорій, 3 грами клітковини і 2 грами білка.

Нормалізує травлення

Цвітна капуста містить харчові волокна, які покращують процес травлення, усувають здуття живота і закрепи. Крім того, в результаті масштабних досліджень було доведено зв'язок між підвищеним споживанням клітковини і низькою ймовірністю смерті від низки різних хронічних захворювань, таких як серцево-судинні захворювання та діабет.

Бореться з раком

Цвітна капуста містить речовину під назвою сульфорафан. Це органічна сполука рослинного походження, що має протиракові та антибактеріальні властивості. Сульфорафан знищує ракові стовбурові клітини, що відповідають за прогресування пухлини.

Експеримент, проведений на мишах і щурах Національним інститутом раку США, підтвердив, що з'єднання, які виявили у цвітній капусті, запобігають розвитку ракових клітин в сечовому міхурі, грудях, товстому кишківнику, печінці, легенях і шлунку.

Захищає мозок

Цвітна капуста — чудове джерело холіну, речовини, що входить до групи вітамінів B. Холін підсилює передачу імпульсів в головному мозку і таким чином відновлює і зміцнює пам'ять, покращує когнітивні функції, а також запобігає розвитку неврологічних захворювань у літньому віці.

Має протизапальний ефект

Цвітна капуста містить безліч протизапальних компонентів, які діють на генетичному рівні, запобігаючи запаленню на початковому етапі. Крім того, цей овоч містить сполуки сірки, що стимулюють вироблення інсуліну, який підтримує баланс цукру при діабеті та перешкоджає розвитку атеросклерозу.