Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Російська вакцина Sputnik V - це "зброя" проти Євросоюзу – ЗМІ

  • 01.04.2021, 15:45
  • 725

Російська вакцина від коронавірусу “Sputnik V” попри те, що її не схвалили у Європейському Союзі, продовжує розколювати Європу

Про це заявив журналіст Клеман Даньєз у своїй статті в популярному французькому виданні L’Express.

«Російська вакцина Sputnik V може спричинити важкі побічні політичні ефекти», — переконаний автор публікації.

Даньєз наводить приклад прем’єр-міністра Словаччини Ігоря Матовича, який був змушений піти у відставку через скандал із закупівлею 200 тис. доз російської вакцини.

Опонент словацького експрем’єра, міністр закордонних справ Іван Корчок назвав Sputnik V «засобом гібридної війни» Росії.

«Путін зараз може бути задоволений. Він, чиє улюблене заняття — розколювати 27 країн-членів, нині має зброю масової дестабілізації — Sputnik V», — пише французька газета.

Автор публікації висловлює переконання, що російська вакцина «має ефект динаміту» для спроб консолідації процесу вакцинації в ЄС.

Даньєз також аналізує негативний вплив, який вже спричинила російська вакцина на відносини між Францією і Німеччиною. Якщо у Берліні не відкидають застосування будь-яких вакцин, схвалених Європейським агентством лікарських засобів, то у Парижі відкрито вказують на намагання РФ і Китаю впливати на Європу через свої вакцини.

«Це є більше засобом пропаганди й агресивної дипломатії, ніж медичним засобом», — нагадує автор статті коментар про Sputnik V міністра закордонних справ Франції Жана-Луї Ле Дріана.

Французька газета також нагадує позицію єврокомісара з питань внутрішнього ринку Тьєрі Бретона, який заявив, що ЄС «жодним чином не потребує» Sputnik. Член Єврокомісії від Франції раніше повідомив, що на теренах ЄС 52 заводи у цілодобовому режимі виробляють COVID-вакцини від різних конкуруючих компаній, зокрема Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna та Johnson & Johnson.

Натомість сама Росія, пропонуючи свою вакцину за кордон, має обмежені можливості для її виробництва навіть для власного населення.

Читайте також: «Спутнік V» вигнав Матовича

Схожі новини