Передплата 2024 «Добра кухня»

Що з'їсти ввечері, якщо мучить голод: підбірка корисних і простих страв

  • 16.03.2021, 20:15
  • 49.7K

Треба пам’ятати, що процеси травлення вночі сповільнюються, тому не варто навантажувати організм насиченою вечерею

Розповідаємо, які продукти краще з’їсти перед сном, якщо голод не дає заснути, аби мати гарне самопочуття та бути здоровими.

Кефір, йогурт, ряжанка

Склянка кисломолочного напою не тільки втамує голод, але й добре вплине на роботу шлунку.

Риба

На вечерю слід обрати нежирну рибу. Вона багата корисними мікроелементами, фосфором і має легкий білок, який добре перетравлюється. До риби можна додати салат зі свіжої листкової зелені, заправлений оливковою олією.

Куряча або індича грудинка

Грудинка — дієтичне м’ясо, яке містить у собі чистий білок без зайвого жиру. Грудинку можна не лише відварити, але й запекти у печі або ж приготувати на грилі (хоча дієтологи радять відмовитися від смаження взагалі). До грудинки можна додати тушковані овочі.

Горіхи

Вгамувати голод можна жменькою мигдалю, фісташок, фундука або ж грецьких горіхів. Але слід пам’ятати, що горіхи надто калорійні, тому для ситості організму достатньо буде 40 грам.

Твердий сир з низьким вмістом жиру

Твердий сир багатий на вітаміни (A, B1, B2, B12, C, D, E, PP) і різні корисні амінокислоти, мінеральні речовини, зокрема, кальцій та фосфор. До того ж сир легко засвоюється організмом. Декілька скибочок можуть бути корисною вечерею.

Що не слід вживати?

Фрукти

Окрім корисних вітамінів і мінералів, у всіх фруктах міститься фруктоза, яка підвищує рівень цукру в крові. Фрукти — прості вуглеводи, котрі не насичують нас, тому через деякий час нам знову закортить поїсти. Отож, фрукти ліпше вживати зранку. Ще одне правило: їжте фрукти не як десерт, а до основної страви.

Каші

Каші — це вуглеводи, хоч і «повільні». І їх ліпше вживати на сніданок, коли організм вимагає «палива» для повноцінного робочого дня. Вуглеводи на вечерю припустимі лише у тушкованих овочах із мінімумом рослинної олії. Проте згідно з деякими дослідження, споживання вуглеводів на вечерю не має жодних неприємних наслідків, якщо людина не вживала їх протягом дня.

Макаронні вироби

Макаронні вироби містять чимало вуглеводів і крохмалю. А якщо ви візьмете ще й твердий сир, часник і заправите все це маслом чи олією, важкість у шлунку зіпсує сон.

Солодощі, снеки, випічка

Ці продукти надто калорійні, вони містять прості вуглеводи, які провокують швидке вироблення інсуліну. Якщо ви ніяк не можете без випічки й солодкого, обмежтеся тим, що їстимете їх лише на сніданок. А от щодо магазинних снеків, то про них ліпше забути назавжди.

Газовані солодкі напої

Скажемо просто й коротко: забудьте про існування газованих солодких напоїв. Ліпших помічників для отримання зайвої ваги та проблем з травною системою годі й шукати.

Червоне м’ясо

Червоне м’ясо краще залишити на обід, адже воно довго перетравлюється. Активність травлення не сприяє здоровому сну, до того ж вночі вона трохи знижується. Погодьтеся, не дуже хочеться, щоб на ранок розпочався процес гниття в шлунку.

Їсти чи не їсти на ніч, і що їсти на ніч — на ці запитання науковці й досі не дали однозначної відповіді. Адже на здатність нашого організму перетравлювати їжу впливають багато чинників: наш денний раціон, активний чи пасивний спосіб життя, робота гормонів тощо. Обирайте на дієтичну вечерю продукти, які можна їси перед сном — цим ви собі точно не зашкодите!

Читайте також: Плоди життя: список найкорисніших ягід для міцного імунітету

Схожі новини