Передплата 2024 «Добрий господар»

Аспірин знижує ризик захворіти на коронавірус

  • 11.03.2021, 10:15
  • 719

Новий факт про один з найстаріших препаратів з’ясували ізраїльські вчені

Фото асоціативне
Фото асоціативне

Дослідження, яке зробила лікарняна каса «Леуміт», університет ім. Бар-Ілана і лікарня «Барзілай», довело: у тих, хто постійно приймає аспірин, ризик заразитися коронавірусом на 29% нижчий, ніж у тих, хто цього не робить.

Також вчені з’ясували, що тривалість захворювання у тих, хто приймав аспірин, була на 2−3 дні коротшою.

Про це повідомили в лікарняній касі «Леуміт».

У дослідженні брали участь 10 477 клієнтів каси, які зробили тести на коронавірус під час першої хвилі епідемії.

За даними дослідження, серед тих, хто був госпіталізований з короновірусом, рівень смертності був трохи нижче в групі людей, які приймають аспірин: 14% проти 19% у решти групи.

«Ми виявили, що аспірин однозначно є захисним фактором. Ліки впливають як на тривалість, так і на тяжкість захворювання і навіть на смертність «, — сказав доктор Ілан Грін, в.о. директора відділення сімейної медицини в «Леуміт».

«Навіть в епоху вакцин це все ще важливо, — пояснив він. — По-перше, тому що не все населення прищепилося. По-друге, вакцина діє не відразу, а через певний період. І крім того, вакцина не на 100% ефективна. Захист становить 95%, так що аспірин може бути ще одним засобом, який убезпечує організм».

Довідка:

Аспірин використовували під час епідемії «іспанки» в 1918 році. Вважалося, що ліки допомагають не заразитися. Наука підтвердила цей факт кілька десятиліть потому, коли дослідження продемонстрували ефективність аспірину проти РНК-вірусів. Ці дослідження довели, що, крім протизапальних ефектів, аспірин допомагає імунній системі боротися з вірусними інфекціями.

Читайте також: «Зранку сухо у роті після надмірно випитого алкоголю? Так загущується кров і підвищується ризик тромбоутворення»

Схожі новини