Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Смажені жаби і сіль з попелом: рівненські краєзнавці приготували страви вояків УПА

  • 01.03.2021, 18:35
  • 755

Розвідка про кухню українського опору в роки Другої світової війни – це перший випуск історико-культурного проєкту "Я-історія"

Історичний фільм знімали в колишній Здолбунівській в'язниці, де зараз діє краєзнавчий музей. Про це повідомило Суспільне Рівного.

За словами місцевого кухаря-дослідника, в Українській повстанській армії був навіть гострий перець, який нині називають чилі. Це дійсно вказано в історичних підручниках. Також у них йдеться про те, що повстанці готували жаб.

«Це наші жаби, місцеві. Вже замариновані. Ми розтопили жир — утворився ніби фритюр, і обсмажуємо їх, десь за три хвилини вони приготуються. Нагадують курку, але з присмаком якоїсь риби», — розповів кухар.

Для приготування жаб він використовує сіль, змішану з попелом.

«Ось така чорна сіль. Вона діє як природний антисептик. В умовах харчування в лісі можна було дуже легко отруїтися, тому, аби запобігти цьому, треба було вживати вугілля», — уточнює кухар.

Читайте також: В Польщі замінили меморіальну плиту на могилі вояків УПА

У повстанському меню також був короп, який готували так само, як і жаб, хліб із перемелених на жорнах жолудів із пряним смальцем, гриби-лисички та узвар.

Сам проєкт «Я-історія» — це не відтворення рецептів, це відтворення подій. Директор музею наголосив, що його творці розкривають певні моменти УПА про умови харчування, про те, як зберігали та постачали продукти.

Зйомки фільму тривали 11 годин. У підсумку все вмістили в 45-хвилинне відео, яке презентували у Здолбунівському краєзнавчому музеї.

Схожі новини