Тушкована капуста: чотири рецепти корисної страви
- 21.02.2021, 20:35
- 11.9K
Тушкована капуста – корисна й ситна страва, яку готують як зі свіжої, так і з квашеної капусти. Також можна змішати їх порівну: вийде дуже смачно
Залежно від різних поєднань, тушкована капуста щоразу буде іншою. Робити її можна з м'ясом, грибами, рисом, квасолею або родзинками, повідомляє УНІАН.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна — 500 г.
- Морква — 1 шт.
- Цибуля ріпчаста — 1 шт.
- Вершкове масло — 10 г.
- Олія — 20 г.
- Борошно пшеничне — 10 г.
- Томатна паста — 20 г.
- Петрушка — за смаком.
- Сіль — за смаком.
Приготування
- Нашаткувати капусту тонкими брусочками, скласти в каструлю й залити водою. Посолити і відварити до напівготовності, близько 5−7 хвилин після закипання. Потім злити воду.
- Нарізати соломкою моркву і нашаткувати цибулю. Вкинути на сковороду, додати вершкове масло та влити трохи води, тушкувати. Щойно рідина випарується, додати томатну пасту і продовжити готувати на малому вогні близько хвилини.
- На сухій гарячій сковороді підсушити борошно. Висипати борошно в тарілку і додати води у співвідношенні 1:2 та розмішати.
- Відварену капусту відправити на сковороду з олією, додати підготовлені овочі й протушкувати на малому вогні 5−10 хвилин.
- Ввести розбавлене борошно та сіль, продовжити тушкувати капусту до готовності.
- Наприкінці приготування додати в тушковану капусту петрушку. Дати страві трохи охолонути, після чого її можна подавати до столу.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна — 300 г.
- Свинина — 300 г.
- Картопля — 400 г.
- Цибуля ріпчаста — 1 шт.
- Морква — 1 шт.
- Помідор — 1 шт.
- Часник — за смаком
- Паста томатна — 2 ст. л.
- Олія — 2 ст. л.
- Сіль, перець чорний мелений — за смаком.
- Спеції, трави — за смаком.
Приготування
- Цибулю та моркву нарізати кубиками, спасерувати на олії 5−7 хвилин.
- М'ясо нарізати невеликими кубиками, вкинути до овочів й обсмажити під кришкою 10 хвилин, помішуючи. Посолити, поперчити, влити приблизно 100 мл. води і тушкувати м'ясо під кришкою до напівготовності.
- Тим часом нашаткувати капусту. Додати її до м'яса.
- Нарізати картоплю кубиками або пластиками. Викласти її до капусти, влити приблизно стакан води. Посолити, поперчити, накрити кришкою і тушкувати на середньому вогні 15−20 хвилин.
- Додати томатну пасту та дрібно нарізаний часник, перемішати й тушкувати 5 хвилин під кришкою.
- Наприкінці приготування додати нарізані помідор і зелень. Вимкнути вогонь і залишити під кришкою на 10 хвилин, щоб смак страви став більш насиченим.
Інгредієнти:
- Капуста квашена — 350 г.
- Печериці — 200 г.
- Сіль за смаком
- Томатна паста — 70 г.
- Олія соняшникова — 120 мл.
- Перець — за смаком.
- Вода — 400 мл.
Приготування
- Печериці нарізати тонкими пластинами, можна їх не дуже дрібнити, адже гриби зменшаться під час теплової обробки.
- Дрібно нарізати цибулю. Викласти її разом із грибами на сковороду й обсмажити на олії. Посолити та поперчити.
- Якщо хочеться зменшити кислотність капусти, то її потрібно заздалегідь вимочити. Якщо ж ні — то можна лише раз її промити. Викласти капусту на друшляк.
- Викласти капусту до грибів, влити воду (приблизно дві склянки) та додати томатну пасту. Накрити кришкою і тушкувати на маленькому вогні, помішуючи, поки капуста не буде готова. Якщо потрібно, то досолити.
- Коли вода частково випарується, можна відкрити сковороду, збільшити вогонь, щоб випарувати решту води. Потім додати олію й злегка підсмажити капусту.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна — 1,7 кг.
- Свинина — 700 г.
- Цибуля ріпчаста — 1 шт.
- Яблуко (великі, кислі або кисло-солодкі) — 2 шт.
- Соєвий соус (солодкий) — 4 ст. л.
- Приправа (для суші) — 1 ст. л.
- Сіль, чорний мелений перець — за смаком.
- Чорнослив — 70 г.
Приготування
- Капусту тонко нашаткувати, скласти в глибоку миску, полити соєвим соусом і перетерти руками до м'якості.
- Свинину нарізати невеликими шматочками, посолити, поперчити й обсмажити на олії разом із цибулею, порізаною півкільцями. Смажити до побіління м'яса.
- Перекласти м'ясо в чавунний казанок. А в олії, на якій воно смажилося, трішки обсмажити шматочки яблук.
- Потім викласти підсмажені яблука на м'ясо, трохи поперчити. Зверху покласти чорнослив без кісточок, нарізаний на невеликі шматочки.
- У залишках жиру на сковороді обсмажити капусту (приблизно 5−7 хвилин).
- Перекласти капусту до м’яса, скропити оцтом для суші, посолити й поперчити. Накрити кришкою і тушкувати на середньому вогні 30−40 хвилин.
Смачного!