Передплата 2024 «Добра кухня»

Неефективні: в Ізраїлі закликають відмовитися від тканинних масок

  • 21.01.2021, 17:35
  • 884

Заступник голови МОЗ Ізраїлю Ітамар Гротто рекомендував відмовитися від використання несертифікованих тканинних масок і носити тільки хірургічні та маски N95, ефективність яких підтверджена Міністерством охорони здоров'я

В інтерв'ю «Хадашот 13» професор Гротто пов'язав нову рекомендацію з поширенням нових більш заразних мутацій коронавірусу, хоча тканинні маски не дають надійного захисту і від «звичайного» вірусу.

У момент ухвалення указу про обов'язкове носіння масок в публічному просторі в Ізраїлі ще не було власного виробництва захисних масок, яке задовольняло б потреби суспільства, і тому МОЗ рекомендував прикривати рот і ніс хоча б чимось.

Однак і після того, як попит задовольнили, МОЗ не пояснив громадянам, що не всі маски здатні захистити від коронавірусу. У країні налагоджено власне виробництво масок-респіраторів N95, що забезпечують максимальний рівень захисту (95%), але користуються ними відносно небагато людей, і навіть працівники системи охорони здоров'я здебільшого носять прості хірургічні маски, що дають лише 70−80% захисту.

На першій хвилі корона-паніки в Ізраїлі, як і в усьому світі, набули популярності респіратори N95 з клапанами, і МОЗ Ізраїлю (на відміну від органів охорони здоров'я інших країн) не пояснило населенню, що їх застосування в умовах епідемії категорично неприпустимо: хворий в такій масці поширює вірус ще швидше, ніж хворий без маски.

Читайте також: Тривале носіння маски небезпечне: пояснення інфекціоніста

Попередження про низьку ефективність тканинних масок було зроблено сьогодні представником МОЗ вперше.

Доповнюючи рекомендацію професора Гротто, рекомендуємо людям з «груп ризику» і тим, хто підозрює у себе коронавірусну інфекцію, надягати в місцях підвищеної небезпеки (в закритих офісах, в поліклініках, лікарнях, на станціях тестування і вакцинації) маски N95 без клапана.

Вони ускладнюють дихання саме тому, але краще фільтрують повітря — у такій масці ви найкраще захищаєте і себе, й інших. На відкритому повітрі досить одноразової хірургічної маски, а тканинні годяться хіба що в якості «масок для поліції» — вони вбережуть від штрафу, але не від зараження.

Схожі новини