Передплата 2024 «Добра кухня»

Тривале носіння маски небезпечне: пояснення інфекціоніста

  • 12.06.2020, 14:57
  • 1 684

Коли людина носить медичну маску багато годин, то сама маска стає розсадником мікробів

Тривале носіння маски може викликати головний біль, брак кисню, зниження імунітету. Це підтвердив лікар-інфекціоніст Юрій Жигарєв в інтерв’ю виданню Прочерк.

«Ми, інфекціоністи (як і хірурги), постійно носимо маски. Але це медичні маски (тобто зроблені зі спеціального матеріалу, гіпоалергенні і т.д.), і ми чітко знаємо, скільки і як їх носити. А зараз ми, певно, вперше за історію людства зіткнулися з ситуацією, коли всі люди змушені носити маски», — сказав Юрій Жигарєв.

Лікар зазначив, що дуже важливо, з якого матеріалу шиють маски. «Всі медичні маски, які ми, лікарі, використовували, відповідали технічним вимогам, а зараз маски створюються взагалі незрозуміло з чого, без усілякої сертифікації, — такого в нас ніколи раніше не було», — сказав Жигарєв. Він зауважив, що в масках з синтетики люди у спеку пітніють і душаться.

Медик також наголосив, що маску треба носити правильно — носити дві, максимум три години, а потім зняти і викинути, якщо вона одноразова, або випрати і випрасувати, якщо вона багаторазова. «Коли людина носить медичну маску багато годин, то сама маска стає розсадником мікробів. Адже ми з кожним видихом віддихаємо мільйони мікробів, і коли вони всі скупчуються на масці — особливо зараз, коли такі погодні умови, спека, піт і все інше — то ця маска перетворюється просто на чашку Петрі (неглибока посудина циліндричної форми, зроблена з пластмаси або скла. Широко використовується для дослідів у біології для клітинної культури, котра може бути культурою клітин бактерій, тварин, рослин або грибів, ред), в якій всі ці мікроби розмножуються і чудово почуваються», — зазначив лікар.

Читайте також: Весілля під час карантину: у МОЗ назвали умови

За словами медика, зараз масковий режим ще є, але він послаблений. «Без маски вас не пустять ні в крамницю, ні в метро, але зараз ніхто не змушує вас ходити в масці цілий день. Якщо ви вийшли винести сміття чи просто прогулятися по парку, то навряд чи хтось підійде і буде чіплятися, чому ви без маски. Усе залежить від того, як часто і довго людина користується медичною маскою. Одна справа, коли це продавчиня, і вона просто повинна сидіти в масці протягом усієї своєї зміни, а інша справа — пенсіонер, який виходить із дому раз на тиждень.

Схожі новини