Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Санкції США проти Дубінського: чому "слуги" та президент ігнорують проблему?

  • 13.01.2021, 11:35
  • 759

11 січня уряд США запровадив санкції проти семи українців. У цьому списку, зокрема, опинилися і два чинні народні депутати: «слуга народу» Олександр Дубінський та позафракційний Андрій Деркач

Чому так сталося? Що це може означати і які матиме наслідки? Та що думають про санкції США щодо представника монобільшості Дубінського президент Зеленський і «Слуга народу», розповідає Радіо Свобода.

У чому причина та суть введених проти Дубінського та Деркача санкцій США?

Управління контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США запровадило санкції проти людей, які є, як зазначають у відомстві, частиною пов’язаної з Росією мережі закордонного впливу.

Американська влада вказує на причетність до цієї мережі українського позафракційного народного депутата Андрія Деркача, якого Вашингтон називає «російським агентом», та народного депутата України від «слуги народу» Олександра Дубінського.

Їм також закидають лобістські дії проти Національного антикорупційного бюро (НАБУ): спроби його дискредитувати і змінити керівництво.

«Деркач, народний депутат України, вже понад десять років є активним російським агентом, який підтримує тісні зв'язки з російськими спецслужбами», — йдеться у заяві Держдепартаменту США.

Щодо Дубінського, то наголошується на тому, що він був серед тих, хто «публічно виступав разом із Деркачем або приєднувався до нього для скоординованого поширення і просування облудних або необґрунтованих закидів стосовно кандидата на політичну посаду в США» (йдеться, вочевидь, про новообраного президента Сполучених Штатів Джо Байдена).

Накладені санкції означають економічні обмеження для Деркача та Дубінського, зокрема щодо відкриття рахунків та транзакцій.

Якою була реакція Деркача і Дубінського?

На введення санкцій проти себе позафракційний депутат Андрій Деркач відреагував так: «Сумно спостерігати, як заокеанські політики зі світових захисників свободи слова стають світовими цензорами. Поки буде зовнішнє управління — так буде завжди. Будь-який український політик, журналіст, громадський діяч, який наважиться заговорити про зовнішнє управління та міжнародну корупцію, ризикує бути „вимкнений з ефіру“ цензором».

Такий пост Деркач опублікував у своєму телеграм-каналі, адже ще 19 жовтня 2020 року його акаунт у фейсбуці заблокували через втручання в американські вибори.

А ось такою була реакція на санкції США народного депутата від «слуги народу» Олександра Дубінського: «На жаль, помилкові доноси „шабунят“ і всіх інших подібних аферистів з приводу мого нібито зв'язку з Деркачем тимчасово, в силу об'єктивно складної ситуації в США, дозволили корупційним паразитам реалізувати чергову аферу. Знову заявляю про те, що я ніколи не втручався у вибори в інших державах, зокрема і в американські вибори, та ніколи не мав стосунку до оприлюднення так званих „плівок Порошенка-Байдена“. І це все прекрасно знають».

Дубінський також заявив, що має намір дати відповідь на введення проти нього санкцій діями, що матимуть «юридичний характер».

Як відреагував на санкції проти Дубінського президент Зеленський?

Наразі жодної реакції на введення американських санкцій проти депутата з пропрезидентської політсили з боку Володимира Зеленського чи Офісу президента не було, що декого неабияк обурило.

Ось як, наприклад, на таке мовчання відреагував блогер Микола Малуха: «Будь-який голова держави, який поважає себе, після того, як депутата політичної сили імені президента визнали агентом російських спецслужб, повинен зробити наступні кроки:

  1. Офіційну заяву з приводу американських санкцій на свого депутата (нехай навіть на рівні стурбованості);
  2. Ініціювання процесу позбавлення членства у фракції;
  3. Звернення до генпрокурора з проханням розпочати кримінальне впровадження щодо групи російських агентів та, зокрема, Дубінського.

Як бонус, можна на практиці продемонструвати ухвалене депутатами скасування недоторканності. Якщо жодного з цих кроків не буде здійснено, то це робить президента співучасником".

Читайте також: «Іноземні агенти». Дубінський вперто будує в Україні «русский мир«

Радіо Свобода звернулося до Офісу президента із проханням пояснити, чому президент Зеленський та ОП не поспішають з реакцією на введення американських санкцій проти Олександра Дубінського.

«А чому саме президент має на це реагувати, а не керівництво фракції, наприклад?» — запитав у відповідь антикризовий радник голови ОПУ Михайло Подоляк.

На уточнення Радіо Свобода про те, що Олександр Дубінський — народний депутат від пропрезидентської партії у Верховній Раді, Михайло Подоляк зазначив: «Тим не менше, Дубінський — депутат. І первинна реакція — це прерогатива депутатського корпусу і насамперед фракції „Слуга народу“. Саме так і правильно».

Із цим погоджується і політолог Олег Саакян.

«Зараз реагування з боку Офісу президента може навпаки привернути додаткову увагу і маніпуляції до цього і без того скандального і безпрецедентного рішення», — вважає він.

Як відреагували на санкції проти Дубінського у «Слузі народу»?

Не поспішають поки реагувати на американські санкції проти Дубінського і в самій партії «Слуга народу», яку він, як народний депутат, представляє у парламенті.

«Зараз, ви ж знаєте, фракція не може зібратися, тому що локдаун. Вивчаємо питання, вчора тільки ввечері інформація з’явилась. Треба ще час, щоб зрозуміти, про що йдеться і як на це можна реагувати. Але поки що навіть обговорень ніяких немає, бо свіжа інформація. Ми зайняті тарифами, зайняті більш нагальними питаннями», — пояснив у коментарі Радіо Свобода голова партії та перший заступник однойменної фракції у парламенті Олександр Корнієнко.

Дехто з однопартійців Дубінського все ж таки висловив своє персональне ставлення до ситуації, яка сталася.

«Це лише початок „веселого“ періоду для проросійських діячів та корупціонерів. Санкціями США не обмежаться», -написав представник монобільшості у парламенті та голова Постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чєрнєв.

Тим часом голова Львівської обласної державної адміністрації та член «Слуги народу» Максим Козицький прямо закликав партію відреагувати на санкції США проти Дубінського.

«Ця заява розміщена на сайті Міністерства фінансів країни, яка чи не найбільше допомагала та продовжує допомагати нам у боротьбі проти російського агресора. Як очільник Львівської облдержадміністрації та депутат Львівської обласної ради від ПП „Слуга народу“ закликаю партійне керівництво дати оцінку ситуації», — написав він.

Чи матимуть введені проти Дубінського санкції США наслідки для президента Зеленського?

На думку політолога Олега Саакяна, введені проти представника пропрезидентської фракції та партії Олександра Дубінського американські санкції хоч і не є персональним ударом по президенту Зеленському чи українській владі, однак вони матимуть вплив на його репутацію (насамперед на його сприйняття США та Заходом).

«Вже ж таки пан Дубінський є депутатом керівної коаліції, і тому тут потрібно не стільки заявляти і говорити, скільки зробити певні символічні кроки всередині команди, які б демонстрували осуд і відмежовування від позицій та діяльності Дубінського, що охарактеризована американською стороною як «діяльність в інтересах Російської Федерації», — зазначив Саакян у коментарі Радіо Свобода.

На його думку, українські спецслужби також можуть допомогти у цьому, перевіривши інформацію про те, чи справді Дубінський співпрацював із Деркачем в інтересах Росії.

Чи матимуть введені проти Дубінського санкції США вплив на Ігоря Коломойського?

За словами Саакяна, додаткові обмеження не зачеплять скандального олігарха. Водночас він не виключає, що вони є певним «меседжем» і для Коломойського.

«Думаю, що зв`язок пана Дубінського з олігархом Коломойським (який жваво обговорюється кулуарно в українській політиці і в медіа), звісно ж, аналізувався Сполученими Штатами», — пояснює політолог.

Радіо Свобода поцікавилось думкою самого Ігоря Коломойського про це. Однак, на момент публікації цього матеріалу, він не надав своєї відповіді.

Хто ще, крім Дубінського і Деркача, потрапив під санкції США?

Під санкції також потрапили:

  • колишній народний депутат Олександр Онищенко,
  • колишній прокурор Костянтин Кулик,
  • помічник Деркача Антон Симоненко
  • помічник Деркача Дмитро Ковальчук,
  • колишній працівник посольства США в Україні Андрій Теліженко
  • політолог Петро Журавель.

Крім того, Міністерство фінансів США запровадило санкції проти компаній:

  • «Ера-Медіа»,
  • «Інформаційного агентства Онлі Н’юз»,
  • «Скептик»
  • Nabuleaks.

«Російські дезінформаційні кампанії, які націлені на американських громадян, є загрозою для нашої демократії. Сполучені Штати продовжать агресивно захищати наші виборчі системи та процеси», — заявив міністр фінансів Стівен Мнучін.

Схожі новини