Судак заливний: рецепт «Доброго господаря»
Щоб приготувати заливне із судака, знадобляться такі інгредієнти: риба ціла або рибне філе, морква, цибуля ріпчаста, перець чорний мелений, перець чорний горошком, лавровий лист, сіль, желатин і лимон.
Процес приготування:
Судака чистимо, миємо й потрошимо.
Розділяємо тушку риби на філе. Для цього відрізаємо голову, видаляємо зябра і очі.
Відокремлюємо філе від кісток. З кісток хребта та голови варимо бульйон. Кладемо в нього очищену моркву і ріпчасту цибулю. Доводимо до кипіння і знімаємо піну. Варимо 30 хвилин. В кінці кладемо перець чорний горошком, лавровий лист. Солимо і перчимо до смаку.
Отриманий бульйон проціджуємо через кілька шарів марлі. Філе судака розрізаємо на невеликі шматочки.
Варимо філе в процідженому бульйоні 10 хвилин.
Відвареного судака дістаємо з каструлі і охолоджуємо. А бульйон знову проціджуємо. Щоб отримати прозорий бульйон, потрібно зробити так зване відтягнення яєчним білком. Білок потрібно збити на круту піну і проварити з рибним бульйоном. Так зробити кілька разів.
Швидкорозчинний желатин замочуємо в холодній воді хвилин на 10−15. Додаємо в гарячий рибний бульйон і перемішуємо до повного розчинення. Бульйон охолоджуємо. Його можна злегка підкислити лимонним соком. Викладаємо остиглі шматочки судака на блюдо і заливаємо рибним бульйоном.
Страва готова. Подаємо на святковий стіл.