Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У самки богомола характер не ангельський

Ці химерні комахи схильні до канібалізму. Вбивають своїх коханців! І навіть з’їдають їх...

Не так давно у селі Усті на Львівщині ми з моїм колегою стали свідками цікавого видовища. Гарного погідного дня місцевий священник Петро Верхоляк відправляв біля каплички Літургію. А коли, енергійно жестикулюючи, звернувся до парафіян із завершальним словом-благословенням, на його руку приземлилася (і довго не вступалася) велика, не бачена досі комаха, схожа на трансформер. Це викликало радісне пожвавлення серед громади…

Після церемонії я за­глянув в ентомологіч­ний довідник і постарав­ся ідентифікувати оту химерну особину на руці душпастиря. Отакої! — богомол. Та ще й на руці слуги Божого. А назву свою він отримав, кажуть нау­ковці, через позу складених, як під час молитви, передніх ла­пок із шипами…

Богомолів (а їх на плане­ті більше двох тисяч видів) на­зивають магічними комахами. Наділяють їх унікальними ха­рактеристиками. Приписують їм як добрі справи, так і і грі­ховні. Ось деякі з цікавих фак­тів про цього типа.

У давнину єгиптяни вважа­ли богомолів священними ко­махами, поклонялися їм, кла­ли у могили.

У богомола, єдиного із ко­мах, голова крутиться у всі боки.

Для людини богомол не спричиняє небезпеки, але якщо його дратувати, може зробити боляче.

Задля маскування своє за­барвлення богомоли, як і хаме­леони, змінюють відповідно до кольору місцевості, де перебу­вають.

Якщо богомол почувається голодним, не роздумуючи, ата­куватиме будь-кого, навіть зна­чно більшого суперника. Їсть зазвичай дрібних комашок, але якщо «прорве апетит», може по­снідати ящіркою, жабкою, ма­ленькою змією.

У деяких азійських країнах богомолів тримають як домаш­ніх тварин — щоб знищували шкідливих комах.

Самка богомола має аж ніяк не ангельський характер. Після любовних утіх із самцем часто може вбити і навіть з’їсти свого кавалера. Цей канібалізм часто стає темою для сценаріїв кримі­нальних фільмів.