Гарбуз малокалорійний, проте він – панацея від багатьох недуг
- 16.10.2020, 20:20
- 10.4K
Серед усіх овочів гарбуз не дуже популярний. Таке ставлення до цієї культури помилкове. Медики давно довели особливе значення гарбуза в профілактиці онкологічних захворювань
Він багатий на бета-каротин, а регулярне вживання вдвічі знижує ймовірність захворювання. У м’якоті гарбуза містяться цукор, пектини, солі калію, кальцію, магнію, заліза. Насіння багате цінними органічними кислотами, жирною олією, смолистими речовинами. Гарбуз малокалорійний. Незначна кількість клітковини і велика кількість пектинів роблять страви з нього незамінними для хворих з проблемами шлунково-кишкового тракту й атеросклерозом. Його м’якоть і сік поліпшують роботу кишечнику при закрепах, посилюють сечовиділення. Гарбуз дуже багатий калієм, тому страви з нього корисні для людей з хворим серцем. Його настійливо рекомендують вживати у випадках захворювання нирок, печінки, подагри, остеохондрозу — з м’якоті готують сік і п’ють по 1 склянці на день.
Насіння гарбуза згубно діє на глистів та інших кишкових паразитів, тому його застосовують за гельмінтозів. Насіння сушать, розтирають (або мелять на кавомолці), змішують з медом і дають хворим натщесерце. Дітям дають від 75 до 200 г насіння невеликими порціями впродовж години. З цією метою можна використовувати й міцний відвар насіння.
Мирон Кулик для газети «Добре здоров'я»