Передплата 2024 «Добра кухня»

Гарбуз малокалорійний, проте він – панацея від багатьох недуг

  • 16.10.2020, 20:20
  • 10.3K

Серед усіх овочів гарбуз не дуже популярний. Таке ставлення до цієї культури помилкове. Медики давно довели особливе значення гарбуза в профілактиці онкологічних захворювань

Він багатий на бета-каро­тин, а регулярне вживання вдвічі знижує ймовірність захворювання. У м’якоті гарбуза містяться цукор, пектини, солі ка­лію, кальцію, магнію, заліза. На­сіння багате цінними органічними кислотами, жирною олією, смо­листими речовинами. Гарбуз ма­локалорійний. Незначна кількість клітковини і велика кількість пек­тинів роблять страви з нього не­замінними для хворих з пробле­мами шлунково-кишкового тракту й атеросклерозом. Його м’якоть і сік поліпшують роботу кишечнику при закрепах, посилюють сечо­виділення. Гарбуз дуже багатий калієм, тому страви з нього ко­рисні для людей з хворим серцем. Його настійливо рекомендують вживати у випадках захворювання нирок, печінки, подагри, остео­хондрозу — з м’якоті готують сік і п’ють по 1 склянці на день.

Насіння гарбуза згубно діє на глистів та інших кишкових пара­зитів, тому його застосовують за гельмінтозів. Насіння сушать, розтирають (або мелять на каво­молці), змішують з медом і дають хворим натщесерце. Дітям дають від 75 до 200 г насіння невелики­ми порціями впродовж години. З цією метою можна використову­вати й міцний відвар насіння.

Мирон Кулик для газети «Добре здоров'я»

Схожі новини