Передплата 2025 «Добрий господар»

«Якщо з такого гарбуза наварити каші, то нею можна було б нагодувати понад 400 осіб!»

Гарбуз-гігант, який виростив Ігор Макуха, став рекордсменом України

Фото з альбому Ігоря Макухи
Фото з альбому Ігоря Макухи

Жовтень — місяць гарбузів. Господарі збирають свій врожай того жовтобокого з 50-ма відтінками «помаранчу» корисного овоча. У когось гарбузи маленького розміру, у когось — великі. Але, мабуть, такого величезного, як виростив фермер-любитель зі села Суворовка, що на Дніпропетровщині, Ігор Макуха, по всій Україні годі знайти. Можливо, саме тому пан Ігор відвіз свого гарбузяку на Гарбуз-фест, що відбувся у столиці України 19 жовтня. Мало того, що на фестивалі гарбузів, усі бігли сфотографуватися з цим гігантом, гарбуз 33-річного Ігоря Макухи став рекордсменом.

Керівниця Національного реєстру рекордів Лана Вєтрова зі своєю командою експертів зафіксувала новий рекорд — гарбуз, який на своєму полі виростив Ігоря Макуха, визнано найбільшим і найважчим в Україні! Вага гіганта — майже 138 кілограмів. «Уявляєте, — каже пані Лана, — якщо з такого гарбуза наварити каші, то нею можна було б нагодувати понад 400 осіб!».

До Києва гарбуз-гігант «приїхав» у багажнику автівки. За словами пана Ігоря, вони з кумом його заледве впхали туди. Коли поклали спочатку на піддон, гарбуз «звисав». Бо його ширина понад 140 сантиметрів.

— Дуже люблю поле, вирощувати щось своє, радію, коли овочі і фрукти гарно ростуть і дають врожай, — розповів журналістці «ВЗ» Ігор Макуха. — Але такого величезного гарбуза, якого сьогодні визнали рекордсменом, виростив вперше. Це гарбуз сорту атлантичний гігант, який я вирішив виростити заради експерименту. Люблю цю культуру. Інші гарбузи росли поруч, але вони значно меншого розміру. А цей виправдав свою назву — атлантичний гігант.

— За ним треба було якось по-іншому доглядати?

— Я дав йому більшу площу, ніж іншим. Насправді це не фінішний розмір, до якого може вирости гарбуз цього сорту. Сподіваюся, що наступного року зможу досягти більшого результату і побити свій власний рекорд.

— Поки гарбуз лежав на полі і «очікував» на свій рекорд, миші його не погризли?

— Та ні. Ми його дуже оберігали. Навколо підсипали хімію, щоб відлякати гризунів. Хоча гризунів цього року було особливо багато. Але свого красеня врятували.

— Після встановлення рекорду гарбуз повернеться у своє село?

— Ні. Його буде виставлено на аукціон, який незабаром проведуть організатори свята Гарбуз-фест. Кошти, виручені з продажу гарбуза-гіганта, підуть на підтримку ЗСУ.