Передплата 2025 ВЗ

Вирощує навіть зимові гарбузи

Доктор сільськогосподарських наук, професор, завідувач кафедри овочівництва Національного університету біоресурсів і природокористування України Зеновій Сич — знаний в Україні науковець. Водночас він є практиком, адже сам вирощує різноманітні культури, отримуючи рекордні врожаї

У Зеновія Сича родять різноманітні гарбузи. Фото з архіву Зеновія Сича.
У Зеновія Сича родять різноманітні гарбузи. Фото з архіву Зеновія Сича.

Тепер у селі Олексан­дрівці Дніпровського району Дніпропетров­ської області Зеновій Деоні­зович збирає гарбузи. Хоча рік видався важким (високі температури та низька во­логість повітря не сприяли запиленню, відчувався дефі­цит води у ґрунті), овочі все ж успішно розвивалися.

Господар зауважує, що останніми роками стрімко змінюється мода на гарбу­зи. Якщо колись цінувалися сорти з великими плодами (щоб вистачило всій родині та ще й корові залишилося), то зараз, навпаки — з мали­ми (так званими «порційни­ми»). Серед маркетингових чоловік називає різновиди Батернат (мінімускатні), Хо­кайдо (мініволоські) та Ма­каронні (підвид кабачка Спа­гетті).

В Україні вирощують чо­тири види гарбузів — звичай­ний, великоплідний, мускат­ний і фіголистковий.

На ділянці Дніпропе­тровської дослідної станції Інституту овочівництва і ба­штанництва НААН пан Зе­новій плекає навіть зимові гарбузи сорту Славута. Вони пізньостиглі, дозрівають під час перебування у теплому сухому приміщенні. Плоди готові до споживання на по­чатку січня і не втрачають своїх якостей аж до нового врожаю. Чудово підходять для запікання та виготовлен­ня цукатів.

Дуже цінним є гарбуз мускатний — столовий сорт, який не має ні кормових, ані овочевих різновидів. Він не схрещується з іншими сор­тами, хоча дуже рідко дає гібридні малонасінні плоди з гарбузом великоплідним, а у 2−3 поколінні розще­плюється до вихідних видів. Вирізняється кутастою ніж­кою з округлими гранями, котра ніби розпливається при основі. Насіння дрібне, з невеликою облямівкою. Овочі переважно оранжево-коричневого забарвлення, надзвичайно смачні, чудово підходять для виробництва соків.

Гарбуз фіголистковий по­ходить із Центральної Аме­рики. Плоди зелені, з ма­люнком (чимось нагадують кавуни), а насіння чорне. В їжу використовують молоді та стиглі овочі, які місять ба­гато пектину. Також можна їсти ніжні листки, пагони й квіти. Рослини стійкі проти хвороб, зберігають зелені листки до самих примороз­ків.

Науковець радить зали­шати для репродуктивних потреб найкращі плоди з найсильніших кущів. В умо­вах просторової ізоляції від інших популяцій (2 км і біль­ше) це дасть змогу зберігати сортову чистоту і біологічні якості.

Алла КОВАЛЬСЬКА.