Передплата 2024 «Добрий господар»

Паперовий ідентифікаційний код більше не знадобиться: чим замінять

  • 16.07.2020, 18:55
  • 3 314

Українцям скоро не потрібен буде паперовий індивідуальний податковий номер, адже його електронна версія з'явиться у додатку "Дія" окремим документом

Як пояснив віцепрем'єр і міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Telegram, його можна буде надіслати держорганам через QR або пуш-повідомлення.

«Вчора Верховна Рада ухвалила зміни до податкового кодексу, тим самим проклавши шлях до легалізації електронного ІПН (податковий номер, який ми всі тягаємо за собою на папірчику). Він скоро буде у „Дії“, окремим електронним документом, який легко шериться через QR та пуш-повідомлення будь-якому держоргану», — написав Федоров.

Міністр додав, що чекає моменту, коли зможе спалити «життям пошарпаний шматок паперу».

Також на сайті Мінцифри повідомляють, що ці ж зміни стосуватимуться коду на ID-картці та свідоцтва про народження. Вони будуть мати таку ж юридичну силу, як і довідка.

Тому українці зможуть пред'являти будь-який із зазначених документів для надання даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків. Це дозволить ліквідувати використання довідки з номером платника податків, яка сьогодні є найпопулярнішою серед українців — оформлено понад 40 млн. таких довідок.

Реєстраційний номер облікової картки платника податків — індивідуальний десятизначний унікальний код платника податків в Державному реєстрі фізичних осіб, тобто особистий номер для обліку у фіскальних органах для сплати податків та інших обов’язкових платежів.

Читайте також: Мінцифри планує об'єднати видачу паспорта та ІПН для 14-річних громадян України

Оформити картку платника податків, внести зміни (зміна прізвища чи ім’я тощо) до ІПН чи отримати дублікат можна в ДПІ за місцем проживання чи за місцем отримання доходів. Термін видачі ідентифікаційного коду чи дубліката, перевипуск чи внесення змін до картки — 5 днів. Послуга надається безкоштовно.

Ідентифікаційний номер надається особі один раз та не змінюється протягом життя. У разі зміни даних про особу сам ІПН не потрібно міняти — слід внести зміни в дані щодо платника податків, звернувшись до податкової інспекції з відповідним документами.

Нагадаємо, 6 лютого Міністерство цифрової трансформації презентувало свій мобільний додаток «Дія», який дозволить українцям користуватися багатьма державними послугами за допомогою смартфона.

Схожі новини